Hlavní obsah

Očkování v lednu. První půjdou zdravotníci, senioři a nemocní

Právo, nig

Další vlně epidemie koronaviru má zabránit očkování, které by mělo začít už v lednu. Zpočátku ale nebude dostatek vakcín pro všechny zájemce. Proto podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by mezi prvními očkovanými měli být zdravotníci, starší lidé a pacienti s určitými onemocněními.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„V prvních měsících nepřijdou miliony dávek, ale desítky, možná stovky tisíc,“ uvedl Blatný. „Úplně nejdřív jsou to závažně nemocní, zejména staří lidé. A zdravotníci, kteří zajišťují krizovou péči,“ prohlásil ministr. Dále by na řadu přišli ostatní zdravotníci, praktičtí lékaři a také učitelé.

V prvních měsících nepřijdou miliony dávek, ale desítky, možná stovky tisíc
Jan Blatný

Ve hře jsou podle něj dvě vakcíny. Jedna z nich je náročná na teplotu skladování, a proto jí budou moci očkovat v nemocnicích. Praktičtí lékaři budou používat jinou, která nevyžaduje tak náročné podmínky.

Občané si podle ministra nebudou moci vybrat, protože si ani nedovede představit, na základě čeho by to dělali. Jak zdůraznil, podstatné je, že obě budou srovnatelné i účinné.

Česko nakoupí vakcínu pro 5,5 milionu lidí

Domácí

Očkování bude dobrovolné. Vakcína používaná v nemocnicích bude určena pro více lidí, bude ji tedy možné použít pro hromadné očkování zdravotnického personálu. Ministerstvo připravuje vysvětlující kampaň, aby se lidé očkování nebáli. Začít by měla v lednu.

Imunolog Václav Hořejší se domnívá, že by s ní měla vláda začít dříve. Také epidemiolog Petr Smejkal si myslí, že s podporou očkování by se mělo začít co nejdříve a přivítal by pomoc známých osobností. Podle imunologa Vojtěcha Tona, který v neděli s oběma diskutoval v TV Prima, je důležité, že se o vakcínách hovoří již nyní.

Ministr Blatný v neděli také uvedl, že se na přelomu příštího týdne začne plošně testovat, první budou učitelé. Antigenní testy hradí zdravotní pojišťovny, jedna aplikace bude stát 350 korun.

Jsem přesvědčený, že by testování mělo být v nějaké míře povinné
Václav Hořejší, imunolog

Podle šéfa Ústředního krizového štábu a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by od 18. prosince pak měly být antigenní testy, jimiž se nyní testují pracovníci sociálních služeb, k dispozici pro všechny, kdo se dobrovolně přihlásí do rezervačního systému.

Tyto testy budou zdarma a testování bude probíhat ve standardních odběrových místech. U koho tyto testy prokážou pozitivitu, bude odeslán ještě na PCR testy.

Podle diskutérů na Primě je testování veřejnosti dobré a mohlo začít dříve. Záležet bude na tom, jak se lidem jeho výhoda vysvětlí. Zájem mohou zvýšit i vánoční svátky.

Oxfordská vakcína čelí problémům, bude se znovu globálně testovat

Koronavirus

Hořejší se ale domnívá, že zájem o testy velký nebude. „Jsem naprosto přesvědčený, že by to mělo být v nějaké míře povinné,“ řekl. To by se podle něj mělo týkat vytipovaných skupin, například části firem. „Mně to všechno připadá, jako bychom nechali dobrovolné třeba dodržování dopravních předpisů,“ poznamenal imunolog.

Přes 8000 úmrtí s covidem

I přesto, že číslo v protiepidemickém systému PES se již týden drží na 57, počet lidí, kteří zemřeli s covidem, stále stoupá.

Od začátku epidemie již zemřelo v Česku 8102 osob. ČR tak patří podle počtu mrtvých na 100 tisíc obyvatel mezi nejvíce postižené země EU. V současnosti jsou na tom z tohoto pohledu ze zemí EU hůře jen Belgie, Španělsko, Itálie a Francie.

Během víkendu přibylo v sobotu 2667 nakažených a v neděli do podvečera 708. Počet hospitalizovaných s covidem klesl v sobotu o 522, nejvíc za poslední týden. V nemocnicích zůstává 4565 nakažených, stav 689 z nich je těžký.

Reklama

Výběr článků

Načítám