Hlavní obsah

Očkování u praktiků už za týden

Právo, Kristýna Šopfová

Do očkování proti koronaviru by se od 1. března měli zapojit i praktičtí lékaři, kteří budou mít vakcíny k dispozici přímo v ordinacích. Zejména starší lidé tak nebudou muset jezdit do očkovacích center, ale mohou oslovit přímo svého lékaře. V neděli o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Rolf Vennenbernd, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Půjde hlavně o látky od firmy AstraZeneca, které lze uchovávat v běžné ledničce při teplotě 2 až 8 stupňů. Někteří senioři tuto látku odmítají, protože například v Německu nedoporučili její aplikaci lidem nad 65 let kvůli malému vzorku této věkové skupiny při vývoji.

„Od 1. 3. zapojíme praktické lékaře do očkování. Budou mít vakcíny a hlavně i oni už budou vypisovat termíny v centrálním rezervačním systému. Ministerstvo zdravotnictví a armáda řeší nastavení procesů se Sdružením praktických lékařů,“ sdělilo ministerstvo.

Jen šestnáct procent naočkovaných seniorů na Zlínsku. Kraje nemají vakcíny

Koronavirus

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka předpokládá, že dostanou vakcíny podle počtu zájemců. „Zatím to vypadá, že by to mělo takto fungovat,“ řekl Právu s tím, že může ještě dojít ke změnám. Zapojit by se mělo víc než 3,5 tisíce praktiků, kteří budou mít k dispozici od distributora hlavně látku od AstraZeneky.

„V případě ostatních látek to půjde přes krajské koordinátory očkování,“ doplnil Šonka. To se týká vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna, které se musejí uchovávat v mrazu. Pfizer ale nedávno oznámil, že stačí minus 15 stupňů, nikoli minus 70, jako je tomu dosud. Moderna se skladuje při minus 20 stupních.

„AstraZeneca je dobrá vakcína“

Česko si od firmy AstraZeneca objednalo tři miliony dávek. V únoru má dorazit celkově 170 tisíc dávek, v březnu by jich mělo být dalších 230 tisíc.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden řekl, že se lidé nemusí AstraZeneky obávat. Je podle něj stejně bezpečná jako ostatní schválené vakcíny.

„Objevily se různé pochybnosti, ale jsme přesvědčeni, že je to dobrá vakcína,“ vzkázal včera i premiér Andrej Babiš (ANO).

Vakcína pro učitele už od 1. března

Koronavirus

Od 1. března nad 70

Od 1. března se má centrální registrační systém k očkování otevřít i pro seniory od 70 let a pracovníky ve školství. Aplikováno zejména seniorům a zdravotníkům bylo 543 tisíc dávek, většina z nich byla od Pfizeru, 29 tisíc dávek od Moderny a 8,5 tisíce dávek od AstraZeneky.

Premiér v neděli sdělil, že v březnu má dorazit dalších 1,25 milionu dávek všech tří zmíněných výrobců, v dubnu dalších 2,6 milionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám