Hlavní obsah

Očkovací derby. Sparta a Slavia otevřely vakcinační centra na stadionech

Praha

Pro třetí dávku vakcíny proti koronaviru mohou od pondělí zajít lidé na stadiony odvěkých rivalů, pražské Sparty a Slavie. Zatímco na slavistickém Edenu očkování probíhá v zázemí klubu, na Letné centrum vzniklo ve sparťanské Síni slávy. Nutná je předchozí registrace a možnost naočkovat se zde vakcínou od společnosti Pfizer mají pouze dospělí. Očkovací centra budou na stadionech fungovat do začátku února.

Očkovací derby. Sparta a Slavia otevřely očkovací centra na svých stadionech Video: Novinky

 
Článek

„Chtěli jsme, aby bylo více očkovacích center a aby proočkovanost byla vyšší. Samozřejmě jsme doufali, že například sportovní fanoušci budou mít důvod se naočkovat, protože mohou navštívit stadion, je to v jejich známém prostředí,” řekla Novinkám v pondělí koordinátorka očkovacího centra v Edenu Nikola Melicharová.

To potvrzuje i fanoušek Slavie Jonatán, který byl mezi prvními, kteří se na třetí dávku na Edenu registrovali. „Byla to čirá náhoda, ani jsem nad tím neuvažoval, ale když jsem viděl, že tady otevírají místo, tak jsem vyrazil sem. Prostředí je mi velmi blízké, jako doma,” řekl s úsměvem.

Foto: Novinky

Fanoušci Slavie si přišli pro třetí dávku.

„Přišlo mi to jako atraktivní věc, když člověk prožívá hezké fotbalové chvíle se Slavií, tak může udělat i něco pro své zdraví, proto jsem využil tu možnost tady,” zmínil další fanoušek Martin, který si taktéž přišel pro posilující dávku.

Očkování vyvolává v rodinách dusno

Domácí

V pondělí otevřelo také očkovací centrum na stadionu Sparty na Letné.

„Nechceme zažívat prázdné stadiony a nechceme, aby na ně mohlo chodit maximálně 1000 lidí. Chceme si užít plnou kapacitu a bouřlivou atmosféru. Věřím, že i tato třetí očkovací dávka pomůže k tomu, abychom vymýtili covid z našeho života a vrátili se na plné stadiony," uvedl už ve čtvrtek na tiskové konferenci oznamující otevření centra ředitel Sparty František Čupr.

Obě centra fungují ve všední dny od 14 do 20 hodin, o víkendech pak od 8 do 20 hodin.

Foto: Novinky

Očkovat se lidé mohou i na Spartě.

Nutná je také předchozí registrace na webu ministerstva zdravotnictví. V pracovních dnech zvládnou na Letné naočkovat zhruba 200 lidí, na Edenu pak 300 až 350 lidí, o víkendu bude kapacita dvojnásobná.

Posilovací dávka u seniorů výrazně zvyšuje ochranu před vážným průběhem, uvedli britští zdravotníci

Koronavirus

„Na dnešek máme registrováno přes 100 zájemců, číslo se trochu navyšuje,” uvedla Melicharová v pondělí. Dodala, že podle zájmu budou na Edenu také uvažovat o možnosti očkování bez předchozí registrace.

Očkovací centrum na Spartě zůstane otevřeno do 4. února. To na Edenu pak do 2. února, kdy se následně přesune do sousedního nákupního centra.

Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 má podle údajů datové platformy Golemio zhruba 75 procent z 1,14 milionů Pražanů. Druhou dávku podstoupilo přibližně 70 procent a posilující dávku má téměř 30 procent lidí s trvalým pobytem v Praze.

V Praze se snaží očkovat všechny. Na hraně zákona

Koronavirus

Na posilující dávku vakcíny mají nárok všichni dospělí, kteří mají minimálně pět měsíců po dokončeném očkování. V případě jednodávkové vakcíny od Johnson & Johnson se doporučuje přeočkování už po dvou měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám