Hlavní obsah

V Praze se snaží očkovat všechny. Na hraně zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Početná skupina cizinců, vesměs z východních zemí a bez oprávnění k pobytu, která nemá možnost se v Česku oficiální cestou naočkovat proti covidu, musí hledat řešení na hraně zákona či za ní. Využívají služeb nízkoprahových očkovacích center pro lidi bez domova. Toto řešení je podle odborníků, se kterými Právo mluvilo, pro mnoho cizinců těžkopádné a nedostatečné.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Očkovací centrum na hlavním nádraží v Praze

Článek

K očkování v těchto centrech se cizinci dostávají skrze nejrůznější centra pro pomoc cizincům a své kontakty.

„Organizace jsou o tomto nízkoprahovém (dostupném) očkovaní informovány ne proto, aby tam masově posílaly cizince, ale aby ve chvíli, kdy mají klienta, který je sociálně slabý, ho vyslaly případně s tlumočníkem. Není to pro běžně žijící a vydělávající cizince,“ sdělila projektová manažerka Jarmila Neumannová z Metropolitního zdravotnického servisu, která se na dostupném očkování podílela. Organizace spadá pod pražský magistrát.

Ani to však problém neřeší. „Snažili jsme se, aby přístup k očkování dostaly v rámci projektu nízkoprahového očkování i osoby bez oprávnění k pobytu. Je to ale hodně citlivé, protože stát to nedovoluje, a navíc je podmínkou identifikace očkovaného,“ řekl Právu zdroj dobře seznámený s migrační problematikou.

Zájem o třetí dávku je velký. Není na co čekat, zní z očkovacích center

Domácí

Projekt takzvaného nízkoprahového očkování začal v Praze v červenci. Tehdy jí ministerstvo zdravotnictví udělilo výjimku pro možnost očkování lidí bez pojištění a cizích státních příslušníků.

Jenomže tato výjimka je v praxi nedostatečná, protože zakazuje očkovat ty zájemce, které se nepodaří identifikovat tak, aby mohli být zařazeni do centrálního registru.

„V Evropě jsou státy, které očkují kohokoli, nikdo to nezkoumá. My si myslíme, že je to dobrá praxe a že by se to vyřešilo i pro tyto lidi. Stát je k osobám bez oprávnění k pobytu restriktivní. Ale zrovna Praha k tomu přistupuje dobře,“ myslí si ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

USA, kde se pohybuje velké množství ilegálních přistěhovalců, to řeší jinak, pragmaticky a hlavně lidsky. Nikoho z očkování nevyloučí.

Senátoři podali stížnost k Ústavnímu soudu na povinné očkování. Polarizuje společnost, míní

Domácí

Přijdou přes sociální pracovníky

„Lidé, kteří tam přijdou, jsou pozváni přes terénní programy, takže přes sociální pracovníky nebo kurátory hlavního města. Pokud je to cizinec, mohou tam nastat komplikace, ale vesměs máme zprávy, že se 99,9 procenta povedlo ztotožnit a dát jim vakcínu,“ upřesnil Jan Desenský, ředitel pražského Centra sociálních služeb Karla Larssona.

„Řada z nich nemá mobil ani e-mail. V tom je ta nízkoprahovost, jedná se o moderní přístup, že ke zranitelným skupinám obyvatel jdeme blíže, abychom jim zdravotní péči umožnili. Zvlášť v situaci, jakou je epidemie,“ vysvětlil Právu další kontakt, který je do projektu nízkoprahového centra zapojen.

Falešný certifikát za sedm tisíc. Policie stíhá pracovnice očkovacího centra

Krimi

Musí znát identitu

Zároveň upozornil, že lékař, který vakcínu podává, musí podle předpisů vždy znát identitu očkovaného.

„Buď má nějaký doklad, nebo i kopii dokladu. Terénní pracovníci své klienty znají. Když ztratí doklady, mohou je podle jména, příjmení a rodného čísla identifikovat. To se ale nestává často,“ uvedl.

Hodně těchto nelegálních cizinců se totiž očkování raději vyhne v obavě, že pokud by se dostali do vakcinačních registrů, může na ně přijít cizinecká policie a vyhostit je.

Reklama

Výběr článků

Načítám