Hlavní obsah

Posilovací dávka u seniorů výrazně zvyšuje ochranu před vážným průběhem, uvedli britští zdravotníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posilovací dávka vakcíny proti covidu-19 výrazně zvyšuje ochranu před vážným průběhem nemoci a hospitalizací u lidí ve věku nad 65 let. Uvedla to v pátek na základě svých dat britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA). Ochrana před mírným průběhem nemoci ale klesá výrazně rychleji. Podle agentury v současnosti není nutné zavádět druhou posilovací dávku.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Agentura uvedla, že i po třech měsících od podání posilovací dávka poskytuje ochranu na 90 procent před závažným průběhem nemoci. U druhé dávky při tom ochrana před vážnými příznaky a hospitalizací po třech měsících klesá na 70 procent a po šesti měsících na 50 procent. Údaje se týkají lidí ve věku 65 a více let.

„Současná data ukazují, že posilovací dávka poskytuje vysokou úroveň ochrany před závažným průběhem nemoci, a to také u nejzranitelnějších věkových skupin,“ uvedl šéf britského očkovacího výboru Wei Shen Lim. Podle něj proto v současnosti není „bezprostředně nutné“ zavést druhou posilovací dávku. Časem se to však může změnit, dodal.

Rakousko má problém, povinné očkování od února nestíhá

Koronavirus

Očkování čtvrtou dávkou zatím schválilo jen několik málo zemí, například Izrael či Chile. O tom, že na podzim bude možná nutné druhé přeočkování, mluvil ve čtvrtek šéf americké farmaceutické společnosti Moderna Stéphane Bance.

Covid-19 se stane endemickým, nebo zcela zmizí, předpovídá izraelský odborník

Koronavirus

Pro přeočkování Británie používá přípravky od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. U očkování prvními dvěma dávkami země velmi využívala vakcínu od společnosti AstraZeneca.

Ochrana před mírným průběhem nemoci ale u třetí dávky klesá výrazně rychleji. Po třech měsících od podání dosahuje zhruba 30 procent, uvedla UKHSA.

Reklama

Výběr článků

Načítám