Hlavní obsah

O pandemii koronaviru nemají tušení. Armády před posádkami ponorek informace tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádky britských a amerických ponorek plující v hlubinách oceánů nemají pravděpodobně ani tušení o tom, že svět zasáhla nákaza novým typem koronaviru Sars-CoV-2, píše deník Daily Mail. Členové posádek, které se účastní tajných misí, jsou totiž záměrně chráněni před čímkoliv, co by je mohlo rozptýlit a oslabit jejich morálku. Všichni se musí stoprocentně soustředit na svou misi.

Foto: General Dynamics

Americká ponorka třídy Virginia. Ilustrační foto

Článek

Důstojníci uvedli, že všechny posádky, které opustily přístavy před zprávami o šíření koronaviru, se o situaci nic nedozví až do posledních hodin své mise. Informace dostanou až těsně před návratem do přístavů, což jsou zhruba poslední dva dny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Tento systém není novinkou, ale platí roky. Deníku Daily Mail to potvrdil admirál Dominique Salles. Ten v letech 2003 až 2006 velel francouzským strategickým ponorkám s jaderným pohonem a ponorce L'Inflexible, která nesla balistickou raketu s jadernou hlavicí.

„Nic nevědí. Chlapci musí být soustředěni a zcela k dispozici pro výkon služby. Ti, kdo jsou na moři, tyto informace nepotřebují,“ řekl Salles. Když v roce 2004 zasáhly bombové útoky Madrid, posádku, s níž se plavil, tehdy také neinformoval.

Salles má navíc s informačním embargem pro posádky ponorek i osobní zkušenost. O smrti svého otce se dozvěděl, až když se vrátil z 60denní plavby. Velitel je podle jeho slov nepochybně informován o tom, co se děje, nebude mít ale zřejmě všechny podrobnosti.

Nejmladší oběť koronaviru v Evropě: Zemřela dvanáctiletá dívka

Koronavirus

Podobně se vyjádřil i šéflékař doktor Gabriel, který byl v roce 2012 s posádkou na misi v jedné z ponorek. Vzpomínal, že nikdo nic nevěděl o řádění extremisty, který zavraždil v roce 2012 nejprve tři francouzské vojáky a poté židovského rabína a tři děti. Posádky jsou podle jeho slov chráněni před všemi informacemi, které by mohly ovlivnit jejich morálku.

„Jediné místo, kde jste opravdu odříznuti od všech informací, je pod vodou. I na vesmírné lodi je stále rádio, televize, internet. Jediné zprávy, které dostanete, jsou ty, které získá velitel. A ten zprávy filtruje, aby všichni nedostali všechno,“ popisuje Gabriel.

Za porušení karantény v Rusku až sedm let vězení

Koronavirus

Francouzské námořnictvo odmítlo na oficiální dotaz sdělit, zda posádky jeho ponorek, které jsou v současné době na moři, byly informovány.

Francie má deset ponorek s jaderným pohonem a čtyři nesou balistické rakety s jadernou hlavicí. Vzhledem k tomu, že mise trvají mezi 60 a 70 dny, posádky, které opustily přístavy v únoru, nemají tušení o tom, co se nyní děje. „Bude to pro ně velké překvapení,“ řekl jeden z důstojníků, který kdysi sloužil na ponorce Le Triomphant.

Ve Španělsku zemřelo za den rekordních 849 lidí

Koronavirus

Horší to budou mít posádky ponorek, které opouštějí přístavy v těchto dnech. Znají situaci a budou mít obavy o své blízké. Admirál Salles je přesvědčen, že posádky dostanou pravidelné zprávy o vývoji situace kolem koronaviru, ale nikdo jim nic neřekne o případných úmrtích v rodině, dokud se nevrátí na základnu Ile Longue v Bretani.

„Bez ohledu na to, jak závažná je to událost, na ponorce s tím stejně nejde nic udělat. A proto je lépe, když se nic neví,“ řekl Salles.

Koronavirus na nizozemské ponorce

Posádkám ponorek armády situaci kolem koronaviru tutlají, ovšem uchránit je před nákazou nedokázaly. Nakažena je tak zřejmě část posádky nizozemské ponorky Dolfijn, plavidlo se vrací od břehů Skotska o dva týdny dříve, než bylo naplánováno, píše deník De Telegraaf.

Patnáct členů posádky mělo v posledních dnech příznaky, jako je kašel a horečka. Test zjistil, že osm z nich má nebo mělo koronavirus, řekl mluvčí námořnictva. Na ponorce je 58 mužů. Po návratu půjdou všichni do karantény.

Reklama

Výběr článků

Načítám