Hlavní obsah

Nizozemsko zažívá obrovské rozvolnění. A to má mnohem horší čísla než Česko

Amsterdam

Po čtyřech měsících udělalo Nizozemsko velký krok do normálnosti, píše server deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. V zemi se 17,5 milionu obyvatel končí přísná uzávěra. Ruší se zákaz nočního vycházení, otevírají se obchody i služby. Po šesti měsících se otevírají také restaurace a bary, i když zatím jen venkovní prostory, a to od 12 do 18 hodin. Lidé si mohou zvát návštěvy, i když jen omezeně, do jedné domácnosti mohou jen dvě cizí osoby.

Článek

„Ta zavírací doba je moc brzo. Mám ohromné množství rezervací a většina z nich je na 17. hodinu. To budou mít na posezení hodně krátký čas,“ řekla deníku Algemeen Dagblad restauratérka Romy Meijerová ze Zwolle.

Je proto hodně obezřetná a suroviny nakupuje s rozvahou, nedělá si žádné velké zásoby. „Když jsme loni mohli znovu otevřít, mysleli jsme, že je po všem. To bylo špatné zhodnocení situace. Jsem ráda, že znovu otevíráme, ale myslím na všechno,“ dodala. Z předchozí doby se poučila. V podniku má tři 500litrové tanky na pivo, ale naplnila jen jeden.

Nizozemský experiment. Fotbalisty podpoří z hlediště pět tisíc lidí, někteří bez roušky

Koronavirus

Pravicově-liberální vláda premiéra Marka Rutteho se rozhodla uvolnit protikoronavirová opatření navzdory varování odborníků sdružených v poradním výboru pro koronavirus. Počet infikovaných v zemi totiž zatím zůstává na vysokých hodnotách. V současné době tu mají průměrně 220 nakažených na 100 tisíc lidí v sedmidenním sledovaném období. Česko má přitom 150.

Nemocnice hlásí vysokou obsazenost lůžek na jednotkách intenzivní péče a počty hospitalizovaných stále neklesají. Kabinet ale očekává, že se počty nakažených začnou snižovat s tím, jak se bude zvyšovat počet naočkovaných. V tuto chvíli dostalo alespoň jednu dávku vakcíny zhruba pět milionů Nizozemců, což je téměř 30 procent dospělé populace.

V Nizozemsku ukradli osobní data tisíců trasovaných lidí

Bezpečnost

Nizozemští lékaři minulý týden varovali před přeplněností nemocnic a vyhlášením tzv. „černého kódu“, pokud počty nakažených neklesnou. Černý kód znamená, že se začnou pacienti v nemocnicích třídit podle toho, komu se pomůže, uvedl Diederik Gommer, předseda Asociace lékařů intenzivní péče. Několik nemocnic je už tak přeplněných, že černý kód vyhlásilo, dodal Gommer.

Navíc se spousta operativních zákroků musela kvůli koronaviru zrušit. Mezi ně patří nejen operace týkající se srdce, ale i rakoviny, tvrdí Gommer.

S ohledem na zrušení lockdownu se Nizozemci žijící v oblastech kolem hranic s Německem bojí zavlečení nákazy kvůli nákupním výletům Němců. Okres Heinsberg v Severním Porýní-Vestfálsku už požádal občany, aby se zdrželi výletů a jednodenních nákupních cest do Nizozemska.

Reklama

Výběr článků

Načítám