Hlavní obsah

V Nizozemsku ukradli osobní data tisíců trasovaných lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterodam

Z nizozemského programu pro trasování lidí nakažených koronavirem ukradl neznámý pachatel osobní data tisíců lidí. Únik citlivých informací přiznalo tento týden vedení Nizozemského zdravotního úřadu (GGD) a okamžitě se za něj omluvilo, píše agentura Reuters. Ukradená data zahrnují jména, adresy, telefonní čísla, čísla pojištění a výsledky testů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle GGD šlo o dvě samostatné krádeže dat z hlavního trasovacího systému, a nikoliv z aplikace pro chytré telefony, která byla pod drobnohledem právě kvůli obavám ze zneužití dat.

V jednom případě se zaměstnanci GGD zaměřili na osobní informace malého počtu prominentních osob a ukradli je. V druhém případě unikla celá sada dat, která byla nabídnuta k prodeji na internetu. Zatím není jasné, zda údaje někdo koupil.

Slovenská aplikace pro boj s covidem má chybu, v ohrožení jsou data i Čechů

Software

"Úzce spolupracujeme s policií, soudy a specialisty na data a kyberkriminalitu. (...) Osoby, které překročily hranici, propustíme a slabá místa našeho bezpečnostního systému jsme již objevili a posílili jejich ochranu," uvádí GGD.

Premiér Mark Rutte vedle kritiky za únik dat čelí i důsledkům několik nocí trvajících nepokojů v mnoha městech, při kterých výtržníci rabovali v obchodech a stovky lidí byly zadrženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám