Hlavní obsah

New York zavádí povinné očkování pro všechny pracující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Všichni zaměstnanci soukromého sektoru v New Yorku budou muset povinně na očkování. V pondělí o tom rozhodl starosta amerického města Bill de Blasio. Cílem vakcinace bude zabránit nárůstu infekcí covidu-19 během vánočních svátků a chladnějších měsíců.

Foto: Mike Segar, Reuters

Muž v New Yorku protestuje proti povinnému očkování.

Článek

„My v New Yorku jsme se rozhodli udělat něco odvážného, abychom zastavili další šíření koronaviru a nebezpečí, kterému nás tento virus vystavuje,“ řekl starosta Bill de Blasio v ranním pořadu Morning Joe na stanici MSNBC.

Povinnost nechat se očkovat se bude vztahovat na všechny zaměstnance v soukromém sektoru od 27. prosince letošního roku.

V New Yorku už platí povinnost vakcinace pro zaměstnance v nemocnicích a pečovatelských domech a stejně tak pro zaměstnance městské sféry, tedy učitele, policisty, hasiče či úředníky.

Vakcinaci odmítají. V USA hrozí výpadky i na letištích

Koronavirus

Proti novému rozhodnutí očekává De Blasio právní námitky. Věří ale, že případné spory město vyhraje, a to i přes fakt, že odvolací soud na začátku listopadu dočasně pozastavil nařízení administrativy prezidenta Joea Bidena o povinném očkování zaměstnanců v soukromých firmách, kde pracuje sto a více lidí.

Zpřísní se také podmínky pro vstup do restaurací či zábavních podniků.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Newyorský starosta Bill de Blasio

Momentálně stačí být očkován alespoň jednou dávkou vakcíny. Od konce prosince už budou muset být jedinci ve věku 12 let a víc naočkováni kompletně, aby se mohli najíst v restauracích nebo zajít do kina, divadla, do fitness center či na sportovní akce. Jedna dávka pak bude vyžadována u dětí od 5 do 11 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám