Hlavní obsah

Nemocnicím pomůže z nejhoršího 400 vojáků

Právo, dan

Do nejvíce postižených nemocnic, kterým chybí personál, příští týden pošle armáda 400 vojáků, kteří prošli zdravotnickým kurzem.

Foto: Ministerstvo obrany

Ilustrační foto

Článek

„Vláda v pondělí projedná navýšení počtu vojáků pro nemocnice a sociální domovy z 360 na 900. Z toho bude 400 vojáků vyčleněno na podporu přetíženého personálu v nemocnicích,“ sdělil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Půjde o vojáky, kteří jsou naučení v první linii zachránit život zraněným kolegům.

Ministerstvo zdravotnictví pomoc vítá. „Mohli by během příštích 14 dnů významně pomoci sestrám v nemocnicím, kde je stav nejhorší,“ řekl vedoucí Klinické skupiny covid Vladimír Černý. Armáda již dlouho pomáhá v zasažených domovech seniorů a v dalších sociálních zařízeních. Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové je nasazeno přes 300 vojáků v 29 zařízeních.

Auta za miliardu dodá armádě firma, které šéfuje bývalý náčelník štábu

Domácí

Vojenští zdravotníci by v případě nouze obsluhovali i polní nemocnici pro 500 pacientů v pražských Letňanech. Podle armády by nemocnici udrželo v chodu 200 zdravotníků. Polovinu dokáže zajistit armáda, která by lékaře a sestry stáhla z vojenských i civilních nemocnic, kde dnes slouží.

Pomůže sedm Američanů

Během několika dní by mělo do Česka také přicestovat šest vojenských zdravotníků z USA. Doplní zde jednu Američanku, která do Prahy přiletěla minulý týden s přípravným týmem, který se už vrátil domů. Původně se počítalo s až 28 americkými zdravotníky.

Podle americké ambasády v Praze mají zdravotníci, kteří jsou z Národní gardy Texasu a Nebrasky, zkušenosti z řešení krize, kterou USA s koronavirem zažily na jaře. „Američtí zdravotníci budou radit svým českým kolegům a konzultovat s nimi osvědčené postupy. Tým navíc přijede vybaven na virtuální spolupráci se středisky v USA zabývajícími se infekčními nemocemi,“ uvedlo velvyslanectví.

Amerických vojenských zdravotníků bude v Česku pomáhat sedm

Domácí

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) budou američtí lékaři pracovat ve vojenských nemocnicích, které díky tomu budou moci uvolnit české zdravotníky do civilních nemocnic. Parlament minulý týden schválil pobyt až 300 vojenských zdravotníků ze zemí EU a NATO.

Působit v ČR mohou nanejvýš 90 dnů, a to beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým personálem. Kromě Američanů přijede v pondělí šest vojenských zdravotníků z Británie, z Německa by měli dorazit dva vojenští lékaři a z Francie jeden.

Reklama

Výběr článků

Načítám