Hlavní obsah

Amerických vojenských zdravotníků bude v Česku pomáhat sedm

Se zvládáním epidemie koronaviru pomůže v České republice nakonec sedm amerických vojenských zdravotníků. Šest jich dorazí v polovině listopadu, jedna Američanka je v ČR již od neděle. Lékaři budou s českými kolegy například konzultovat osvědčené léčebné postupy. V pátek to uvedla americká ambasáda.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Detaily doplnil na Twitteru i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Na základě poznatků předsunuté skupiny začne v ČR příští týden působit sedmičlenný tým lékařů a zdravotníků texaské a nebraské národní gardy,” uvedl.

Všichni podle něj mají zkušenosti s léčbou pacientů s covidem-19.

Původně čeští představitelé informovali, že by v ČR mělo působit 28 amerických zdravotníků.

Americká ambasáda nepotvrdila, že by mělo do Česka dorazit 28 lékařů

Evropa

Texaská a nebraská národní garda do Prahy poslaly na počátku listopadu sedmičlenný tým, který misi zdravotníků připravil. Podle mluvčího americké ambasády Griffina Rozella v Česku zhodnotil situaci a vyslechl si, jaké jsou momentální české potřeby.

„Jsme vděčni, že Národní gardy Nebrasky a Texasu budou moci využít svá dlouholetá partnerství s Českou republikou při své pomoci našemu spojenci v nouzi,” uvedl k příjezdu zdravotníků americký velvyslanec Stephen King. Podle ambasády se členové týmu také v ČR seznámí s českými zkušenostmi s koronavirem, aby je mohli zapracovat do amerických opatření proti viru.

Podle českého ministerstva obrany budou američtí experti působit společně s českými vojenskými lékaři a zdravotníky. Jejich hlavním úkolem bude odborná a poradenská činnost při léčbě pacientů nakažených koronavirem. „Budou také vybaveni a připraveni zprostředkovat virtuální spojení s centry infekčních nemocí v USA pro případné konzultace a spolupráci v reálném čase. V případě potřeby tak bude možné využít i personální kapacitu a zkušenosti dalších odborníků v USA,” uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Sněmovna schválila příjezd zahraničních zdravotníků

Domácí

Parlament minulý týden schválil pobyt až 300 vojenských zdravotníků ze zemí EU a NATO. Působit v ČR mohou nanejvýš 90 dnů, a to beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem.

Ministerstvo obrany již dříve oznámilo, že jedná o zdravotnické pomoci i s dalšími aliančními spojenci. Ve čtvrtek společně s britskou ambasádou oznámilo, že z Velké Británie do Česka v pondělí přijede šest vojenských zdravotníků. Pomoc slíbilo také Německo, které vyšle dva vojenské lékaře. Od pondělí se zapojí na jednotce intenzivní péče v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Německo také nabídlo v případě potřeby léčbu deseti pacientů v rámci programu Medevac. Francie Česku pomohla farmakologem, který se specializuje na polní nemocnice.

Přehledně: Jak Západ pomáhá nakaženému Česku

Koronavirus

O pomoc Česko požádalo spojence kvůli rychlému šíření epidemie koronaviru, aby se zamezilo možnému nedostatku zdravotního personálu. Kromě vyslání vojenských zdravotníků získalo Česko i materiální pomoc, zejména plicní ventilátory. Dostalo je nebo mu byly zapůjčeny například z Německa, Rakouska, Maďarska, Nizozemska či ze strategických zásob EU i NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám