Hlavní obsah

Auta za miliardu dodá armádě firma, které šéfuje bývalý náčelník štábu

Právo, ČTK, dan

Ministerstvo obrany koupí za miliardu korun až 1200 terénních vozidel Toyota Hilux od společnosti Glomex MS. Tuto firmu už skoro dva roky vede bývalý náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Foto: Repro ČT

Pravděpodobná podoba vozidla Toyota Hilux pro českou armádu

Článek

S nabídkou terénních vozů zbrojařská společnost uspěla i v Polsku. Tamní armádě dodá pět set vozů Ford Ranger XLT za půl miliardy korun. Firma Glomex MS zajišťuje pro obranu servis dvou airbusů z vládní letky.

Firma s toyotami pro českou armádu uspěla ve výběrovém řízení mezi deseti kandidáty, sdělil včera mluvčí obrany Jan Pejšek. Za jeden vůz úřad zaplatí 893 tisíc korun s DPH. Celkem by tak obměna zastaralého vozového parku měla stát miliardu. Obrana dosud počítala s 1,6 miliardy.

Armáda si neví rady s nákupem kulometů z Belgie

Domácí

Armáda chtěla původně pouze pětidveřová terénní auta, ale na jaře zakázku zrušila a vypsala ji znovu na pětimístná auta typu pick-up, která budou moci vozit kromě vojáků i náklad.

Auta nahradí 600 vozů UAZ 469 sovětské výroby, které v armádě slouží už 45 let. Dosluhuje i 700 vozů Land Rover Defender, které armáda začala pořizovat v 90. letech.

Vojáci používají 40 let starou techniku

„Moderní automobily jsou základem armády a je ostuda, že naši vojáci dodnes používají až 40 let starou techniku. Vybírali jsme z deseti nabídek a vítězná nám zaručí prověřená kvalitní vozidla za výhodnou cenu,“ sdělil k zakázce ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Smlouvu chce podle něj ministerstvo podepsat do konce roku. Příští a přespříští rok plánuje odebrat 800 vozidel.

Kia vyvíjí armádní vozidlo, základy má mít v rodinném SUV

AutoMoto

„Vojáci už nutně potřebují servisní, podpůrné a zabezpečovací vozidlo,“ poznamenal náčelník generálního štábu české armády Aleš Opata. V minulosti poukazoval na to, že vojáci často řídí vozidla, která jsou starší než oni sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám