Hlavní obsah

Německo prodloužilo kontroly na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Dočasné kontroly na hranicích Německa s Rakouskem, Švýcarskem, Francií Lucemburskem a Dánskem nekončí v pondělí 4. května, jak bylo plánováno, ale prodlužují se až do 15. května. Nekončí ani kontroly pro cestující přilétající z Itálie a Španělka. Uvádí to na svém webu německé ministerstvo zahraničí vnitra. Nadále také platí po příjezdu do země dvoutýdenní povinná karanténa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německo a Francie otevírají dva z jejich 11 společných, dosud uzavřených hraničních přechodůVideo: Reuters

 
Článek

Německé ministerstvo vnitra, které prodloužení potvrdilo agentuře Reuters, také vysvětlilo, proč nebyla tato opatření zavedena u všech sousedů Německa a netýkají se České republiky a dalších tří zemí.

„Spolková vláda monitoruje situaci v sousedních zemích včetně opatření, která tam byla zavedena. Cílem opatření bylo, aby byla nejen efektivní ale adekvátní a zavedena byla jen na těch hranicích, kde to bylo nutné. U zbylých hranic, kde nebyly zavedené kontroly, německá federální policie zvýšila svůj dohled.”

Kontroly zavedlo Německo 16. března jako dočasné na základě článků 25 a 28 o Schengenském prostoru jako poslední mezní opatření, které lze uplatnit jen při existenci vážné hrozby.

 Karanténa trvá

Do Německa mohou ze sousedních zemí cestovat cizinci jen, pokud k tomu mají pádný důvod. Tím je například neodkladná operace nebo zaměstnání ve spolkové republice.

V pondělí se ale rozšířil počet přechodů, které se mohou používat mezi Francií a Německem o dva včetně Wintersdorfu

Německo zrušilo další omezení

Koronavirus

Do dvoutýdenní karantény musejí po příjezdu do Německa všichni - jak občané Německa, tak zemí EU nebo zemí přidružených k Schengenskému prostoru i lidé s trvalým pobytem v Německu.

Karanténa se nevztahuje na zaměstnance dopravních společností, kteří převážejí přes hranice lidi nebo zboží, na osoby, které jsou klíčové pro fungování zdravotnictví a udržení pořádku, na diplomaty a konzulární pracovníky, členy federálního a státních parlamentů i místních zastupitelstev,i na členy mezinárodních organizací nebo organizací EU. Netýká se ani lidí jedoucích na operaci nebo těch, kteří byli v zahraničí jen krátce.

V Německu prodloužili varování před cestami za hranice, platí i pro Česko

Koronavirus

Do Německa mohou sezónní dělníci, kteří se však přepravují výhradně letecky na několik vybraných letišť a prvních čtrnáct dní nesmějí opustit místo, kde pracují. Vyňati jsou z karantény i příslušníci ozbrojených sila a lidé, kteří Německem jen projíždějí.

Až do 14. června v Německu platí varování před cestami do celého světa, jež se vztahuje i na ČR a další země postižené pandemií méně než SRN

Reklama

Výběr článků

Načítám