Hlavní obsah

Německé zoo docházejí peníze, zvířata možná budou krmit jinými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologické zahrady doplácejí na karanténu, nechodí do nich lidé, a tak jim chybějí prostředky. V Neumünsteru ředitelka místní zoo řekla, že už mají seznam, která zvířata se budou muset utratit jako první. Dokonce zvažuje, že by se jedněmi zvířaty nakrmila druhá, uvedla stanice BBC.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Zavřená zoo v Salt Lake City

Článek

„Vytvořili jsme seznam zvířat, která se utratí jako první,“ řekla ředitelka neumünsterské zoo Verena Kaspariová. Zmínila, že lachtani a tučňáci potřebují každý den velká kvanta ryb, což je nákladné.

Dodala, že zabíjení některých zvířat, aby ostatní mohla přežít, je posledním krokem, který je nepříjemný, a navíc ani nevyřeší finanční potíže. „Jestliže na to dojde, uděláme radši eutanazii zvířat, než bychom je nechali vyhladovět,“ řekla Kaspariová a dodala, že „v nejhorším bychom některými zvířaty nakrmili další“.

Jarní ztrátu neumünsterské zoo odhaduje na 175 000 eur. Zoo patří do asociace, která nemůže čerpat prostředky pro krizovou podporu malého podnikání.

Německé zahrady proto žádají lidi o příspěvky a požadují od vlády pomoc ve výši 100 milionů eur. Asociace německých zoologických zahrad VdZ uvádí, že zoo na rozdíl od mnoha jiných odvětví nemůžou snížit náklady. Zvířata se musejí každý den krmit a tropické druhy potřebují stále vyhřívat své příbytky na více než 20 stupňů.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Panda velká v moskevské zoo

Na uzavření doplácí i berlínská zoo, kde se atrakcí staly dvě mladé pandy, které však lze sledovat jen na displeji. Její mluvčí Philine Hachmeisterová uvedla: „Neustále myslíme na to, že by je měli návštěvníci sledovat naživo. Nechceme, aby malé pandy vyrostly do doby, než zase otevřeme.“

Zmínila také, že návštěvníci chybějí i zvířatům, která strádají nedostatkem pozornosti. „Zejména opice milují sledovat lidi.“ Doplnila, že také lachtani a papoušci jsou fascinováni návštěvníky a „je to pro ně nyní pěkně otravné“.

Moskevská zoo už minulý týden uvedla, že její dvě pandy velké „teď něco postrádají“. „Začaly mnohem aktivněji přistupovat ke každému jednotlivci, který jde okolo jejich výběhu.“ uvedla moskevská zoo

Reklama

Výběr článků

Načítám