Hlavní obsah

Naočkovaní Slováci mají při cestování zatím smůlu. Mezinárodní covidový pas zatím země nevydává

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Středoevropské státy uzavírají dvoustranné dohody o vzájemném uznávání očkovacích průkazů, avšak Slováci mají smůlu. Země totiž jednotný očkovací doklad nevydává.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Očkování v nemocnici v Nitře

Článek

Česká republika, Rakousko, Německo, Polsko a Maďarsko si postupně uznávají očkovací průkazy a tyto dohody umožňují cestování občanům zmíněných zemí ještě před zavedením jednotného evropského green pasu. Jenže Slováci dostávají v jednotlivých vakcinačních centrech různá potvrzení o očkování, a to většinou jen ve slovenštině.

„Mám už druhou dávku Moderny, ale vlastním potvrzení jen ve slovenštině a nedávno jsem s tím měl značné problémy na hranicích s Rakouskem,“ řekl Právu Dušan z Bratislavy.

Vezměte registrace útokem, vyzval Babiš lidi nad 40. Pak systém spadl

Domácí

„V době pandemie mě to moc nezajímalo, stejně se nedalo nikam cestovat. Jenže teď se turistické destinace postupně otevírají a my nemáme v rukou žádný očkovací průkaz,“ kroutí hlavou Slavo z Trnavy. Evropský green pas bude k dispozici nejdříve v polovině června a do té doby to mají Slováci s cestováním velmi nejisté.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že už pracuje na univerzálním očkovacím průkazu, který bude mezinárodně uznávaným dokladem. Mluvčí ministerstva Zuzana Eliášová zatím poradila lidem, aby zatím požádali svého všeobecného lékaře o razítko do mezinárodního očkovacího průkazu.

Martin Klus, náměstek slovenského ministra zahraničí, potvrdil, že Slovensko by chtělo co nejdříve uzavřít dvoustrannou dohodu s Českou republikou. „Naše certifikáty jsou pro ně jazykově srozumitelné,“ uvedl Klus.

Očkovaní jsou obětí nepořádku

Radu ministerstva ale odmítají praktičtí lékaři. Monika Palušková, prezidentka Společnosti všeobecných lékařů Slovenska (SVLS) to zdůvodňuje tím, že lidé předkládají různé druhy potvrzení o očkování, u nichž není možné ověřit, zda pocházejí z vakcinačního centra, protože každé z nich vydává vlastní typ potvrzení.

Anglie mírní covidová opatření. Podmínkou jsou dva testy týdně

Koronavirus

„SVLS proto upozorňuje zdravotnické pracovníky, kteří neočkovali, aby neprováděli záznamy do mezinárodního očkovacího průkazu,“ zdůraznila Palušková.

„SVLS proto upozorňuje zdravotnické pracovníky, kteří neočkovali, aby neprováděli záznamy do mezinárodního očkovacího průkazu,“ zdůraznila Palušková. To však odporuje výše zmíněným radám ministerstva zdravotnictví.

SVLS uvedla, že pokud by byl na zdravotníky v tomto směru vyvíjen nátlak, měli by okamžitě kontaktovat policii.

Do mezinárodního očkovacího průkazu by podle Paluškové mělo být očkování zaznamenáno přímo ve vakcinačním centru.

Spojené státy očkovací pasy nechystají

Amerika

„Pokud o to občan požádá, měl by lékař ve vakcinačním centru očkování zaznamenat, orazítkovat a vlastnoručně podepsat,“ konstatovala prezidentka SVLS.

Reklama

Výběr článků

Načítám