Hlavní obsah

Spojené státy očkovací pasy nechystají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy nebudou zavádět očkovací pasy. Ujistil o tom hlavní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci. O takzvaných vakcinačních pasech se v různých zemích světa, ale například i na celoevropské úrovni hovoří jako o možnosti snadného prokázání imunity vůči covidu. Kritici ale namítají, že jde o diskriminaci neočkovaných.

Foto: Reuters

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci.

Článek

„Můžeme předpokládat, že nějaký nezávislý subjekt řekne – nebudeme se s vámi bavit, dokud neprokážete, že jste očkován. Nebude to ale povinné na federální úrovni,“ prohlásil Fauci v rozhovoru pro Politico.

Očkování proti koronaviru je ve Spojených státech doborovolné a lidé, kteří se rozhodnou, že vakcínu nechtějí, nesmějí být podle federálních zákonů jakkoliv znevýhodňováni. Systém očkovacích pasů by navíc musel fungovat univerzálně ve všech 50 státech USA a to je nereálné, poznamenal dále Fauci podle britského serveru The Daily Mail.

Pandemie v USA zrychluje navzdory očkování. Biden chce obnovit opatření

Amerika

Třetina naočkovaných

Podle údajů amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se už ve Spojených státech podařilo naočkovat 106,2 milionu lidí, tedy přibližně třetinu obyvatel. Dvě dávky již obdrželo 61,4 milionu Američanů.

Evropské pasy

V Evropské unii se systém očkovacích pasů na rozdíl od USA rýsuje. S návrhem jeho zavedení přišla v březnu Evropská komise. Takzvaný covidový nebo též očkovací pas má umožnit znovu otevřít vnitřní hranice Unie. Cestovat bez karantén a dalších podmínek budou moci lidé očkovaní schválenou vakcínou, s negativním covidovým testem či s protilátkami, navrhuje EK.

Covidový pas má obnovit v EU cestování. Neschválený Sputnik nejspíš stačit nebude

Koronavirus

„Covidpas mohou získat lidé, kteří už nákazu prodělali, nebo na základě negativního testu nebo očkování,“ uvedl eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders. Dokument, ať už v digitální, nebo papírové podobě, by měl zároveň rozlišovat, zda byl člověk očkován vakcínou schválenou Evropskou lékovou agenturou (EMA) či nikoli.

Návrh Komise projedná Evropský parlament a podle všeho se tam o něm povedou tvrdé diskuse. Konkrétně o tom, zda pro bezproblémové cestování mezi členskými zeměmi bude stačit jakékoliv očkování proti covidu nebo jen těmi preparáty, které už schválila EMA.

Reklama

Výběr článků

Načítám