Hlavní obsah

Nanoroušky i respirátory lze používat opakovaně

Právo, Martin Procházka

Roušky vyrobené z nanomateriálů i respirátory lze používat i vícekrát, pokud jsou dezinfikovány.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nanoroušku můžete nosit opakovaně až do mechanického opotřebení. Na rozdíl od standardních roušek nepřestane nanorouška fungovat, ani když zvlhne,“ řekl Právu šéf výkonné rady nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Roušku je podle něho nutné při každém sejmutí ošetřit etanolovou sprejovou dezinfekcí, kterou lze objednat i na internetu, nebo ji lze prát při 30 stupních.

„Nedoporučujeme je ale vyvařovat, jak je to u textilních roušek. Tím by se zničila nanomembrána,“ upozornil. Podle něj by lidé neměli improvizovat a používat jiné lihové přípravky či alkoholické nápoje. Mohou obsahovat přidané látky, které by roušku znehodnotily. Nanorouška při správné pravidelné dezinfekci potom bez problémů vydrží i několik dní užívání.

Roušky vadí žákům i starším učitelům. Raději výuku na dálku, zaznívá ze škol

Koronavirus

Dezinfikovat lze i respirátory, nikoliv však etanolovou dezinfekcí, ale třeba v troubě. „Pokud je vystavíte teplotě 70 stupňů po dobu pěti hodin, virus se rozpadne,“ řekl Právu zástupce jednoho z velkých dodavatelů respirátorů.

Podle Kůse v posledních dnech zájem o roušky dramaticky narostl.

Zásoby na měsíc

„Zaznamenáváme 10- až 20násobek zájmu ve srovnání s létem. Dříve jsme byli schopni dodávat do druhého dne, teď vyřizujeme objednávky z 11. září. Lidé se ale nemusí bát, že roušky nedostanou,“ doplnil.

Zdravotnická zařízení mají nyní podle mluvčího Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jakuba Linky zásoby ochranných pomůcek na měsíc. Potom v případě potřeby přijde na řadu doplňování zásob SSHR.

Komedie na školách: Všichni brblají, děti se utíkají nadechnout na záchod

Domácí

„Vláda nám uložila pořídit zásoby ochranných pomůcek na dva měsíce případné krize. Tyto ochranné pomůcky by ale přišly na řadu až po vyčerpání veškerých zásob. Například nemocnice mají v tuto chvíli vlastní zásoby minimálně na měsíc. Stejně tak se zásobila i jednotlivá ministerstva. Ta si nyní nechají podle rozhodnutí vlády zásoby na dva měsíce a vše, co pořídila navíc, tak převedou do rezerv,“ řekl Právu mluvčí SSHR Jakub Linka.

Správa má podle jeho slov uzavřené smlouvy na devět z jedenácti druhů ochranných pomůcek. Jde například o 16 milionů roušek, 400 tisíc respirátorů třídy FFP3 od společnosti Mediservis, 21,6 milionu zdravotnických rukavic od Batist Medical nebo téměř tři tisíce filtrů do polomasky třídy FFP3 od firmy Sigma Výzkumný a vývojový ústav. Zbývá ještě uzavřít tendry na respirátory třídy FFP2 v objemu 1,5 milionu kusů a přes 700 tisíc kusů FFP3.

Převody od resortů

Na případný druhý měsíc dodávek má SSHR zásoby zčásti vyřešené díky převodu přebytečných ochranných pomůcek od jednotlivých ministerstev. Třeba ministerstvo vnitra podle Linky na SSHR převádí 59 milionů roušek a 8,1 milionu respirátorů třídy FFP2.

Ve výrobě respirátorů a roušek je ČR soběstačná

Koronavirus

„Proto už teď je jasné, že pro ten druhý měsíc zásob některé zakázky na nákup ochranných pomůcek ani nemusíme vypisovat. Máme jich totiž dost. Jde například právě o roušky, respirátory třídy FFP2, filtry do respirátorů třídy FFP3, ochranné brýle nebo ochranné štíty,“ uvedl.

Anketa

Používáte proti koronaviru roušky či respirátory z nanomateriálů?
Ano
27,5 %
Ne
72,5 %
Celkem hlasovalo 10821 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám