Hlavní obsah

Ve výrobě respirátorů a roušek je ČR soběstačná

Právo, Martin Procházka

Domácí výrobci roušek a respirátorů v současnosti vyrábí takové množství těchto ochranných pomůcek, že už je Česká republika soběstačná a nemusí se spoléhat na dovozy ze zahraničí.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Takhle se vyrábějí respirátory ve zlínské společnosti Spur, novou linku tu spustili v červnu

Článek

„Jsem o tom přesvědčen. Navíc dva velcí výrobci čekají na certifikaci u respirátorů,“ řekl Právu Jakub Hájek, ředitel odboru inovací agentury CzechInvest. Certifikace by měla českou produkci ještě navýšit, takže se podle Hájka dá očekávat, že české firmy budou mít kapacitu ochranné pomůcky i vyvážet.

Před pandemii se v ČR vyrábělo 200 tisíc respirátorů měsíčně, dnes je to přes osm milionů
Jakub Hájek, CzechInvest

„V této chvíli lze počítat s měsíční potřebou jednotlivých resortů, úřadů a krajů, tak jak si toto množství na základě požadavků stanovilo ministerstvo průmyslu a obchodu. To předpokládá např. u respirátorů FFP2 potřebu okolo osmi milionů kusů měsíčně a u zdravotnických roušek asi 27 milionů měsíčně,“ vysvětlil.

Aktuální kapacita výroby v Česku se podle něho mění s tím, jak postupně dobíhají krátkodobé certifikace jednotlivých výrobců a více nebo méně úspěšně jsou dokončována plnohodnotná posouzení shody, tedy certifikace CE.

Miliony nanofiltrů

„U respirátorů FFP2 jsme však už osm milionů překročili. Takto vysoká čísla jsou dána zejména novými výrobci, kteří reagovali na situaci nejrychleji. V případě tradičních dodavatelů se u respirátorů jedná hlavně o firmu Refil, v případě roušek pak o firmy Batist nebo Dina Hitex,“ doplnil Hájek.

Průmyslová výroba oproti loňsku klesla o pět procent

Ekonomika

V budoucnu zřejmě budou hrát zásadní roli nováčci v oblasti, firmy Spur a Royax.

„Obě budou významnými dodavateli jak roušek, tak také respirátorů v milionech kusů měsíčně,“ dodal zástupce CzechInvestu.

Před vypuknutím pandemie se podle Hájka v Česku vyrobilo měsíčně asi 200 tisíc respirátorů a nižší jednotky milionů roušek.

Nedostatek ale republika stále pociťuje tam, kde scházejí suroviny a je poměrně nízká přidaná hodnota u materiálu, tedy u výroby latexových rukavic. „V této chvíli neevidujeme jediného českého výrobce, nicméně není to výjimečný stav, protože prakticky celý svět vozí rukavice z jihovýchodní Asie,“ sdělil Hájek.

Česko se tradičně věnuje nanomateriálům a domácí firmy nyní podle předsedy Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiřího Kůse vyrábějí několik milionů nanovláknových respirátorů a roušek měsíčně. „Hlavními výrobci jsou Pardam a Spur. Pardam má nyní kapacitu půl milionu respirátorů měsíčně, kdyby jeli na tři směny, mohou jich vyrobit za měsíc až milion,“ řekl Právu Kůs.

Policie začala vyskladňovat roušky a respirátory pro seniory

Domácí

Spur podle jeho slov spustil linku v červenci s měsíční kapacitou milion kusů s možností navýšení výroby až na dvojnásobek.

„Česko je tak schopno potřebu pokrýt.“ Výhodou nanovláknových roušek oproti běžným látkovým navíc podle něho je, že mají stupeň záchytu na úrovni respirátoru, a tak nejen chrání okolí před nakažením, ale i toho, kdo je nosí.

„Od září zaznamenáváme raketový nárůst zájmu o nanofiltry, které se vkládají do bavlněných roušek. Prodeje za září jsou zhruba desetinásobné oproti prázdninám. Naše dceřiná firma Nano Medical je schopna v Liberci vyrábět až pět milionů kusů nanofiltrů měsíčně,“ řekl Právu ředitel společnosti Triola Petr Kala. V horizontu jednotek týdnů firma rozjede i výrobu jednorázových zdravotnických roušek z nanovlákna, kterých bude schopna vyrobit přibližně tři miliony kusů měsíčně, dodal Kala.

Lékárny zásobeny

Zájem obyvatel o respirátory a roušky podle Kůse nebývale vzrostl po včerejším rozhodnutí o jejich povinném nošení ve vnitřních prostorech.

„Na našem webu nanoSpace jsou nákupy na dvacetinásobku průměru,“ řekl Kůs. Podle něho není vyloučeno, že se materiál dočasně vykoupí, jde ale o jednorázový nápor.

Jak se vyhnout akné při nošení roušek

Styl

Lékárny však stále zásobeny jsou. „Nemyslím si, že se bude opakovat situace z jara, už jen proto, že přibyli noví výrobci z ČR a nebudeme tak závislí na dovozech.

Poptávka zatím nepřevyšuje tu jarní a skladové zásoby máme dostatečné. Situace není zdaleka tak vyhrocená jako na jaře,“ řekl Právu tiskový mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov.

Podle mluvčí lékáren Benu Alžběty Piškulové se zájem o roušky od vyhlášení zářijových opatření několikanásobně zvýšil.

„Naše lékárny i e-shop mají dostatečné zásoby hygienických pomůcek a na zvýšenou poptávku jsme připraveni,“ ujistila Piškulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám