Hlavní obsah

Nakaženým seniorům pomáhají i studentky z Plzně

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domov sociálních služeb v Liblíně na Rokycansku patří mezi nejvíce zasažené koronavirem. Nakažených je tam přes dvě třetiny seniorů a lidí s mentálním postižením, ale také polovina zaměstnanců. Proto tam vypomáhá celkem sedm dobrovolníků z řad studentů, včetně Petry Černé a Kristýny Vakešové z VOŠ Plzeň v Ledecké ulici.

Foto: Foto archiv Kristýny Vakešové

Petra Černá a Kristýna Vakešová v ochranných oblecích.

Článek

Jednadvacetileté studentky nastoupily do domova v rámci pracovní povinnosti. „Vstáváme před pátou, pak cesta do Liblína, kde nás čeká osm hodin v ochranných oblecích a s rouškami a respirátory. To je na tom asi to nejnáročnější,“ vypověděly studentky oboru sociální práce.

Když je potřeba, jsme na přímé péči. Pomáháme s mytím na lůžku, svlékáním, převlékáním nebo přebalováním
studentky

Obě se ale shodují, že nejtěžší to je teď pro klienty domova. „Nemohou se vídat se svými blízkými přímo a volání po skypu to prostě nenahradí. Je na nich poznat, že jsou zkroušení. Občas je těžké si s nimi rozumět kvůli rouškám a respirátorům.

Někdy nám říkají, že vypadáme jako astronauti,“ vypověděly studentky s tím, že si snaží udržovat dobrou náladu, která se pak přelévá i na klienty. Jejich primární náplní práce je především úklid.

Dezinfikují pokoje, vytírají, myjí nádobí, rozvážejí jídlo, převlékají postele a podobně, ale pomohou i s dalšími věcmi. „Když je potřeba, tak jsme na přímé péči. To třeba pomáháme s mytím na lůžku, svlékáním, převlékáním, přebalováním, česáním a tak.“

Brněnské nemocnici pomohou dvě stovky vysokoškoláků

Koronavirus

Klíčem ke zvládnutí takto náročné práce je podle nich naučit se netahat si ji domů. „Tohle je pro nás dobrá lekce do budoucna, ale teď je to rozhodně velká výzva,“ shodly se.

V liblínském domově pracují i další spolužáci a spolužačky z jejich třídy. Ostatně teď někde vypomáhá celá jejich třída. „Všichni fungují tak jako my. Škola na to navíc bere ohled. Ví, že jsme v práci, a snaží se nám vycházet vstříc, co to jde. Je to náročné, ale není toho zas tolik, aby se nám to sypalo na hlavu.“

Podporuje je i Vondráčková

Domovu, který si prochází nelehkou situací, vyjádřila podporu i jeho patronka Helena Vondráčková. „Zavolala nám a říkala, že na nás myslí, a vyjádřila nám podporu. Již přes deset let je totiž naší patronkou,“ řekl již dříve ředitel domova Petr Kounovský s tím, že to byla pro všechny velká vzpruha.

Na Olomoucku je rekordní počet hospitalizovaných s covidem

Koronavirus

Pomoc ale přichází i z dalších stran, ať už jsou to okolní obce, nebo firmy, které domovu posílají ochranné pomůcky nebo jiné dary, jako jsou například tablety, které umožňují klientům komunikaci se svými blízkými.

Reklama

Výběr článků

Načítám