Hlavní obsah

Na VUT vymysleli, jak vyrábět široce dostupné respirátory

Novinky,

V laboratoři bioplastů na Fakultě chemické Vysokého učení technického (FCH VUT) v Brně vznikl koncept jednoduchého respirátoru, který by mělo jít vyrábět levnou technologií jako třeba plastové nápojové kelímky. Metoda tzv. vakuového termoformingu umožní masovou výrobu a dostupnost pro složky záchranného systému i pro běžné obyvatele. Nyní se hledá firma, která by měla o výrobu zájem.

BEZ KOMENTÁŘE: Výroba nového respirátoru na VUTVideo: FCH VUT

 
Článek

S nápadem výroby polomasky technologií vakuového termoformingu začal pracovat v březnu Radek Přikryl z Ústavu chemie materiálů FCH VUT.

„V situaci, kdy nebyly ochranné prostředky, jsme chtěli primárně zkusit vybavit VUT z něčeho dostupného. Když v tu chvíli zrovna držíte plastový kelímek v ruce, napadne vás ledacos. Komerčních řešení je spousta, ale žádné v tu chvíli nebylo dosažitelné,“ vysvětlil.

Nápad z Brna pomáhá i v USA, chrání také děti

Koronavirus

Brněnská firma vyrobí sto tisíc ústenek - zabijáků virů - denně

Koronavirus

Materiáloví inženýři se proto obrátili na kolegy z Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství (FSI) VUT a společně se pustili do vývoje designu respirátoru.

Foto: FCH VUT

Model nového dostupného respirátoru

„Zkušenosti s parametrickým 3D modelováním, tvorbou výrobních dat i s ergonomií masek vyvíjených paralelně pro 3D tisk umožnily za tři týdny vyrobit formy pro vakuové formování plastů a funkční prototyp polomasky,“ popsal David Paloušek z Ústavu konstruování FSI VUT.

Velmi lehký respirátor

Díky tomu, že jde o plastovou skořepinu, je tento respirátor podle Přikryla neuvěřitelně lehký a celkem poddajný, i s filtrem a gumičkami má méně než 25 gramů.

Pro srovnání: nejlehčí textilní respirátory mají hmotnost asi 10 gramů, ty s výměnnými filtry váží až desetkrát více.

Foto: FCH VUT

Prototyp nového respirátoru

„Navíc je náš respirátor koncipován tak, aby měl lehce vyměnitelný textilní filtr. Kvalita filtru pak určí stupeň ochrany. Může se využít lokálně dostupný filtrační materiál. Materiál samotné masky je omyvatelný a dezinfikovatelný alkoholovými dezinfekčními prostředky,“ dodal Přikryl.

Varianta rozložitelná v přírodě

Respirátor pro složky záchranného systému i běžnou veřejnost je testovaný s filtračními textiliemi pro třídu FFP1 a 2. Pokud je správně nasazen, je podle brněnské technické školy veškerý vzduch nádechu i výdechu filtrován.

Lidé si opět mohou kupovat respirátory FFP3

Koronavirus

„Začali jsme pracovat také na vývoji těchto masek z materiálů, které mohou být rozložitelné v přírodě. To je důležité zejména pro případné využití v některých rozvojových zemích, kde není úplně dořešen sběr a recyklace plastového odpadu. Takové materiály nám na míru vyvíjí společnost PANARA Nitra spolu s kolegy z Fakulty chemické a potravinářské technologie STU Bratislava,“ uvedl Přikryl.

Foto: FCH VUT

Formy na respirátor

Na VUT aktuálně disponují prvními funkčními prototypy jedné základní velikosti, které předávají na další testování.

„Chceme tento koncept výroby levných respirátorů nabídnout firmám, které s vakuovým termoformingem pracují. Společně s vhodným investorem bychom rádi provedli zhodnocení reálného využití v praxi,“ uzavřel Přikryl.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám