Hlavní obsah

Brněnská firma vyrobí sto tisíc ústenek - zabijáků virů - denně

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpisem smlouvy na nájem superčistého prostoru v brněnském Technologickém parku odstartovala poslední fáze příprav, na jejímž konci bude výroba s denní produkcí 100 000 nanovláknových ústenek a respirátorů denně. Patentovanou ochranu bude ve třísměnném provozu vyrábět brněnská firma Respilon.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Výkonná ředitelka firmy Respilon Jana Zimová představila nanovlákenné ústenky.

Článek

„Během několika dnů přesuneme naši dosavadní výrobní linku z Číny do Brna, kde jsme s městem uzavřeli spolupráci. S přesunem technologie nám pomůže vláda mj. i leteckým speciálem,“ řekla Právu výkonná ředitelka Respilonu Jana Zimová.

„Vedení města nám zprostředkovalo nájem unikátních čistých prostor, kde výrobu zahájíme v polovině května,“ dodala Zimová. Haly mimo jiné musí splnit požadavky na absenci pevných částic a aerosolů v ovzduší.

Téměř stoprocentní účinnost

Patentované ústenky mají filtr obohacen oxidem mědi, který zachycuje viry a bakterie s účinností 99,9 % a navíc je také zabíjí. V Brně se budou vyrábět v počtu zhruba 65 000 kusů. Denní produkce respirátorů pak bude 35 000 kusů. Budou určeny přednostně pro český trh.

„Cítili jsme zahájení produkce v Česku jako svoji povinnost. Už nikdy by se totiž nemělo stát, že bychom nemohli v případě potřeby ke svým vlastním výrobkům,“ doplnila Zimová.

Linky na výrobu roušek s nanovláknem se chystají do Brna

Koronavirus

Respilon totiž ochranné prostředky vyráběl v Číně, kde se ale po vypuknutí pandemie ke své produkci vůbec nedostal, neboť ji celou čínská vláda použila pro své obyvatele. Právě tato linka z Číny bude od poloviny května vyrábět v Brně.

Další výrobní linku má Respilon v Turecku a respirátory z tamější výroby stojí 315 korun. Ústenky rovněž z nanovláken s možností opakovaného užívání přijdou na 200 korun za kus.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kolik budou stát výrobky z brněnské linky, ještě Zimová neví. „Měly by být levnější než ty vyrobené v Turecku,“ uvedla.

„Je skvělé, že Technologický park může nabídnout prostory, které pomohou k výrobě produktů, jenž potřebuje celá země,“ řekla Právu primátorka Markéta Vaňková (ODS) s tím, že pronájem nebyl pro Respilon nikterak výrazně zvýhodněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám