Hlavní obsah

Na COVID ošetřovné pro OSVČ bude mít MPO skoro půl miliardy

– Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude mít na výplaty ošetřovného pro živnostníky za říjen a listopad 479,2 milionu korun. Původně bylo na tento program schváleno 250 milionů korun. Z předchozích výzev zbude asi 79,2 milionu korun. O program je velký zájem, vláda tak v pondělí schválila jeho dofinancování do požadované částky. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: ČTK

Karel Havlíček

Článek

MPO podle vládních materiálů předpokládá, že za říjen o ošetřovné požádá nejvýše 32 tisíc podnikatelů.

Na rozdíl od jarních výzev není na podzim možné souběžné čerpání ošetřovného a kompenzačního bonusu, který připravilo ministerstvo financí. Počet žadatelů bude proti jaru menší i kvůli snížení hranice věku dítěte, na které lze o příspěvek žádat, a to z 13 na deset let.

Další snížení počtu žadatelů se v souvislosti s postupným návratem žáků do škol očekává v listopadu, kdy by ošetřovné mělo mít zájem čerpat 25 000 živnostníků. V propočtu ovšem MPO zohlednilo fakt, že proti říjnu budou mít někteří žadatelé nárok získat ošetřovné za celý měsíc. Podle resortu zároveň není možné vyloučit, že v závislosti na vývoji epidemické situace se nebudou muset školy znovu zavřít.

Havlíček: Rozvolněním vracíme do Česka život

Koronavirus

Živnostníkům byla schválena podpora 400 korun na den. Dotace se vztahuje na období od 14. října, kdy musely školy s výjimkou mateřských zavést výuku na dálku. Ošetřovné se nevyplácí za 29. a 30. října, kdy byly podzimní prázdniny. Za říjen tak mohou OSVČ dostat až 6400 korun. O ošetřovné za říjen mohou žádat do 9. prosince.

Při první vlně pandemie živnostníci dostávali nejdříve 424 korun za den, od dubna vláda schválila zvýšení částky na 500 korun. Dotaci mohli získat za březen až červen. Schváleno bylo přes 190 000 žádostí za zhruba 2,2 miliardy korun.

Tisková konference po jednání vlády

Domácí

Za běžných okolností mají na ošetřovné nárok jen zaměstnanci, a to na děti do deseti let a na devět dnů. Samoživitelky a samoživitelé ji mohou pobírat až 16 dnů. Z nemocenského pojištění se poskytuje 60 procent základu výdělku. Prezident Miloš Zeman na konci října podepsal zákon, podle kterého bude zaměstnancům za období uzavření škol náležet 70 procent denního vyměřovacího základu, při plném úvazku nejméně 400 korun za den. V případě částečného úvazku se částka bude příslušně krátit.

Děti z prvních a druhých tříd zasedly zpět do lavic 18. listopadu. Závěrečné ročníky a praktická výuka do středních škol se vrátily tuto středu. Prezenční výuka pro třetí až páté třídy a deváťáky se obnovila dnes. Zbytek druhého stupně se bude střídat v distanční a prezenční výuce.

Reklama

Výběr článků

Načítám