Hlavní obsah

Můžete za situaci v domovech seniorů, vyčetla Vojtěchovi šéfka odborů

• Aktualizováno

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková vyčetla ministru Adamu Vojtěchovi v nedělní debatě v České televizi, že může za situaci v domovech seniorů, které se potýkají s nakaženými, a přitom nemají dost ochranných pomůcek. Ministerstvo totiž nákup respirátorů zakázalo, a zřizovatelé je tak nemohli zajistit. Od státu toho moc nedostali.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo)

Článek

„Sklízíme plody toho, co se udělalo před 14 dny,” řekla Žitníková. „Ministerstvo mimořádným opatřením zastavilo nákup ochranných pomůcek jiným poskytovatelům než ministerstvu zdravotnictví. Takže poskytovatelé ani neměli možnost si ty pomůcky nakoupit,” řekla

Domovy pro seniory podle ní Vojtěcha upozorňovaly, že žádné ochranné prostředky nemají. Ten ale popřel, že by něco zanedbal. Připomněl, že byly zakázány návštěvy v domovech. Řekl, že domovy mohly nakupovat jiné ochranné prostředky.

Nakažených koronavirem je v Česku 2805

Koronavirus

Žitníková uvedla, že zaměstnanci využívali doma šité roušky a nebylo možné sehnat dostatek dezinfekce.

Kritice čelil Vojtěch už v sobotu od ředitelky domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové Daniely Luskové. Ta v otevřeném dopise napsala, že ministerstvo dává domovům „stupidní pokyny k měření teploty a mytí rukou, což je ale automatické, ale zásadní věci to nevyřeší.” Zásadní jsou podle ní ochranné pomůcky, nebo jasné postupy při testování.

Vojtěch na to v ČT řekl, že to není korektní.

Budete mít seniory na svědomí, vzkázala Vojtěchovi a Maláčové ředitelka jednoho z domovů

Koronavirus

Jen si mě přehazovali, popsal pracovník centra

Jak se snažil pomůcky sehnat, popisoval Právu v polovině března pracovník Pečovatelského centra Prahy 7 Jan Policar.

„Jako akreditovaný poskytovatel sociálních služeb jsem se obrátil přímo na dva výrobce s žádostí o dodávku roušek FFP3. Od obou společností mi přišel e-mail v duchu, že by respirátory rády dodaly, ale že se účastnily schůzky s ministrem a premiérem a ti jim zakázali dodávat všem, kromě ministerstva zdravotnictví, které bude roušky odebírat a následně rozesílat podle svého uvážení,“ popsal první překážku pracovník centra Jan Policar.

Dodávat mohli jen ministerstvu

Obrátil se tedy na ministerstvo zdravotnictví, tam mu sdělili, že na základě mimořádného opatření se může obrátit přímo na výrobce, a pokud prokáže, že je akreditovaný poskytovatel soc. služeb, jeho objednávku vyřídí.

Pečovatelé bez respirátorů, ale ve skladech jsou. Kdo pomůže?

Domácí

„Po telefonním kontaktu se zástupcem firmy, kterému jsem sdělil stanovisko ministerstva, se on napůl nešťastně a napůl rozčileně rozmluvil, že jsou z této situace zoufalí. Že je kontaktuje mnoho zdravotních a sociálních institucí, ale že podle závěrů schůzky mohou dodávat jen ministerstvu.”

První pozitivní testy v domovech seniorů se objevily minulý týden. V pátek ministerstvo řeklo, že domovy musí zajistit kapacitu také v péči o nakažené. Po námitkách, že nemají ani prostory, ani ochranné pomůcky, resort oznámil, že pošle 200 tisíc respirátorů. V sobotu uvedl, že stát vyčlení pro péči o nakažené seniory s lehkým průběhem nemoci čtyři zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám