Hlavní obsah

Muž měl dost čekání na vakcínu v Německu, odjel se naočkovat do Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se spoléhal na německou vládu, očkování proti koronaviru by se 43letý Stefan Heilemann ze spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko dočkal až na podzim roku 2023. Rozhodl se proto jednat a vyrazil do Ruska, kde si nechal aplikovat ruskou vakcínu Sputnik V, píše server týdeníku Focus. Není ale jediný, kdo hledá cesty, jak získat očkování, když v zemích EU se vakcín nedostává.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky od vakcíny Sputnik V

Článek

„V lednu jsem se snažil zjistit, kdy bych se mohl dostat na řadu s vakcínou. Očkovací kalkulačka, kterou jsem použil, mi nejprve řekla, že na mě přijde řada v období od října 2021 do července 2022. Když se však objevily problémy s dodávkami, zjistil jsem, že se očkování dočkám až v říjnu 2023. V tu chvíli jsem se rozhodl hledat jiné možnosti, jak se nechat naočkovat,“ řekl Focusu Heilemann.

Odjet do Ruska bylo pro něj to nejjednodušší, jeho manželka pochází z Moskvy, navíc má stále platné obchodní vízum, na které se v tuto chvíli lze do země dostat. Pro turisty je země stále ještě uzavřená.

Odletěl 8. února a už o dva dny později byli oba s manželkou naočkováni první dávkou. Druhou dostali 3. března.

Období mezi očkováním strávil v Moskvě. „Počítal jsem s tím, že tam zůstanu tři týdny, abych mohl dostat druhou dávku. Bylo mi jedno, jestli pracuji z domova v Německu, nebo dočasně z Moskvy,“ řekl.

Získat vakcínu není podle jeho slov naprosto nic komplikovaného. Očkuje se nejen v nemocnicích či na poliklinikách, ale je zřízeno velké množství očkovacích stanic. „Nemusíte si domlouvat žádné schůzky. Očkovací pointy jsou například v obchodních domech. Můžete se tedy velmi spontánně rozhodnout a mezi nákupy v Ikea nebo OBI se nechat naočkovat,“ uvedl. On sám se nechal naočkovat na Rudém náměstí v obchodním domě GUM.

Krátký a důrazný lockdown pro celé Německo: Merkelová je pro

Koronavirus

„V nejvyšším patře je zřízeno očkovací centrum. Všechno bylo velmi rychlé. Jakmile jsme s manželkou vystoupili z výtahu, přivítali nás členové očkovacího týmu. Poté jsem vyplnil formulář o možných předchozích onemocněních, vzápětí mě lékař informoval o možných vedlejších účincích a postupu. Samotné očkování trvalo méně než 20 sekund. A pak jsme dostali zadarmo zmrzlinu,“ popsal.

Zoufalý nedostatek vakcín a chaos, tak vypadá očkování v Německu

Koronavirus

Server neuvádí, kolik Heilemann zaplatil za dávku vakcíny, ale server Reisen und Golfen píše, že jedna dávka je za 50 dolarů (asi 1120 Kč)

Na otázku, zda neměl obavu z vedlejších účinků a připomenutí, že Evropská léková agentura vakcínu ještě neschválila, odpověděl: „Pokud ruská vláda očkuje Sputnikem vlastní obyvatelstvo a vakcínu vyváží do světa, kde se s ní očkuje, například Chile a další země, pak nemůže být nebezpečná. Jinak by politické a ekonomické škody Ruska byly nedozírné.“ Žádné zvláštní vedlejší účinky na sobě nepozoroval. „Jeden den jsem měl zvýšenou teplotu a cítil jsme se unaveně, jako kdyby ‚na mě něco lezlo‘. Druhý den bylo vše v pořádku,“ řekl.

Bavorsko se dohodlo s Ruskem, bude vyrábět vakcínu Sputnik V 

Koronavirus

Nechápe, proč sami Rusové nemají o očkování příliš velký zájem. „Je to zvláštní a je mi to líto, že ochota Rusů se nechat naočkovat, je příliš nízká. Mnozí nevidí nebezpečí, další byli nakaženi nebo nedůvěřují vládě,“ vysvětluje, proč je v Rusku tak nízká proočkovanost.

Podstatně větší zájem ale projevují obyvatelé mnohých evropských zemí, které se potýkají s nedostatkem vakcín. Server německé televize DW například napsal, že zájezdy do Ruska s očkováním chystá norská cestovní kancelář World Visitor. Server Reisen und Golfen popisuje intenzivní zájem německých a rakouských cestovek o pořádání cest za očkováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám