Hlavní obsah

Bavorsko se dohodlo s Ruskem, bude vyrábět vakcínu Sputnik V 

Mnichov

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) oznámil, že se spolková země předběžně dohodla s Ruskem na výrobě vakcíny Sputnik V. Předpokladem je, aby byla vakcína schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA) nebo Spolkovou republikou Německo, dodal bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek. V takovém případě by Bavorsko mohlo ještě v červenci získat zhruba 2,5 milionu dávek Sputniku.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky od vakcíny Sputnik V

Článek

„Uzavřeli jsme předběžnou smlouvu se společností v Illertissenu,“ řekl Söder. Podle Holetscheka by mohly být vakcíny dodány během letošního roku. Předpokladem je, že vakcínu „schválí EMA nebo Německo“. Z uzavřené dohody je nadšený.

Bavorsko se potýká, stejně jako ostatní spolkové země, s velkým nedostatkem vakcín. Společnost Moderna navíc oznámila, že v 17. týdnu, tedy na přelomu dubna a května, nedodá nasmlouvaných téměř 878 tisíc dávek vakcíny. Výrazně krátí dodávky také AstraZeneca.

Zoufalý nedostatek vakcín a chaos, tak vypadá očkování v Německu

Koronavirus

„Očkujeme, co je možné,“ říká Söder a je rozzlobený ze zpráv o nedodání vakcín.

Bavorsko kvůli špatné epidemiologické situaci nejméně o dva týdny odkládá rozvolňování. „Bez ohledu na úroveň počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel zůstanou všude otevřené pouze obchody s potravinami a lékárny,“ řekl. Návrh na otevření květinářství, obchodů pro kutily či zahradnických center se přesouvá do stejné kategorie jako další obchody. Dokud nebude dosažen limit 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel, zůstane vše zavřené.

Novinkou je ale to, že když budou mít lidé očkování, nebudou muset do karantény. „Ti, kteří byli naočkováni oběma vakcínami, nemusí do žádné povinné karantény, pokud přijedou do Bavorska,“ řekl Söder.

Reklama

Výběr článků

Načítám