Hlavní obsah

Zoufalý nedostatek vakcín a chaos, tak vypadá očkování v Německu

Berlín

Očkování proti koronaviru je v Německu jeden velký chaos. Praktičtí lékaři měli od úterý podávat vakcíny ve svých ordinacích, ovšem většina z nich nedostala žádné, v lepším případě minimum a příliš pozdě, píše deník Bild. K tomu se přidávají další maléry. Společnost Moderna ohlásila, že v 17. kalendářním týdnu nedodá Německu 878 400 dávek, píše server týdeníku Focus.

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Vakcinační centrum v Berlíně

Článek

„Na vakcínu u mě čeká přes 200 pacientů. Teď jsem měl dostat 90 dávek, ale nepřišlo nic. Termíny na očkování jsem rušil,“ řekl Bildu doktor Wilhelm Hermes z Ludwigshafenu (Porýní-Falc).

Zatím je k dispozici jen asi 20 dávek týdně na jednu ordinaci praktického lékaře. „To je trochu málo,“ komentuje situaci šéf sdružení praktických lékařů Ulrich Weigeldt. Přitom jedna ordinace je podle něj schopná během týdne naočkovat stovku lidí. Pro ilustraci, do vakcinačního plánu se přihlásilo 35 tisíc ordinací praktických lékařů.

Německo se horší a obává se dnů po Velikonocích

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Jens Spahn slibuje, že od 26. dubna by mělo dorazit k praktikům přes tři miliony dávek vakcín. Otázkou ovšem je, zda se jeho slib splní.

Vakcinační plán totiž výrazně naruší nečekaný výpadek společnosti Moderna. Dodávky krátí také AstraZeneca. Výpadky by tedy měla nahradit společnost BioNTech. „Vzhledem k tomu, že nemáme téměř žádné rezervy, ale zároveň již byli lidé objednáni na očkování na několik příštích týdnů, máme potíže,“ řekl zástupce vlády serveru Business Insider. S největší pravděpodobností se tak budou muset termíny očkování rušit.

Německé kliniky pozastavují očkování AstraZenekou u mladších ročníků

Koronavirus

Praktičtí lékaři si kromě nedostatku očkovací látky stěžují i na neúměrnou byrokracii. „U jednoho pacienta musím vyplnit osm stránek. Neznám žádnou zemi na světě, kde by bylo takové divadlo, když si objednáte vakcínu,“ řekl doktor Jürgen Zastrow z Kolína nad Rýnem.

Pomalé proočkování komplikuje současnou epidemickou situaci v zemi. Za posledních 24 hodin přibylo 9677 nových případů nákazy a 298 úmrtí spojených s covidem-19. Předchozí středu německé zdravotnické úřady ohlásily 17 051 nově nakažených a 249 zemřelých.

Německý lékař vyvinul vlastní vakcínu proti covidu. Očkoval už stovku dobrovolníků

Koronavirus

Odborníci očekávají, že počty nakažených budou stoupat vzhledem k dovoleným a prázdninám, o Velikonocích se méně testovalo. Ve většině spolkových zemí se testování vrátí na obvyklou úroveň až po víkendu.

Země s 83 miliony obyvatel od počátku epidemie zaznamenala zhruba 2,9 milionu nakažených. Přes 2,6 milionu lidí se z nemoci vyléčilo. Komplikacím spojeným s covidem-19 podlehlo 77 401 pacientů. Sedmidenní reprodukční číslo v Německu momentálně činí 0,81, předchozí den bylo na hodnotě 0,90.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám