Hlavní obsah

Mutaci mí zaznamenali o prázdninách i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nová mutace koronaviru označovaná jako mí byla zaznamenána i v Česku, potvrdila Novinkám mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová. Bylo to v červenci a nakažený nejspíš mutaci dále nepřenesl. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) představuje mí rostoucí nebezpečí pro světové dění.

Foto: Social Media/Nexu Science Communication, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„I my v ČR máme jeden záchyt z července tohoto roku. Šlo o cizince, příjezd z Kolumbie, bez dalšího přenosu nákazy,“ reagovala Čechová na dotaz redakce Novinek.

Ještě v červenci byly podle mluvčí nicméně detekce vázány především na Kolumbii. Nyní je mutace rozšířena na celém americkém kontinentu, záchyty hlásí i Evropa a Japonsko.

Tři případy se objevily také na Slovensku, konkrétně v Bratislavě, Trnavě a v Dunajské Stredě.

WHO varuje před mutací mí, objevila se i na Slovensku

Koronavirus

Podle Čechové ale není zatím důvod k znepokojení. „Incidence v Kolumbii stále stoupá, ale celosvětově je na ústupu a ani prediktivní modely zatím nenaznačují, že by mí měla obstát v konkurenci s deltou,“ dodala Čechová.

Mutaci mí aktuálně zkoumá WHO. Vir totiž vykazuje vlastnosti, které by mu mohly umožnit vyhýbat se přirozené či získané imunitě. Tím by proti této variantě byly méně účinné vakcíny.

„Tyto předběžné závěry ale musí teprve potvrdit další studie,“ zdůraznila mluvčí Státního zdravotního ústavu.

WHO zkoumá novou variantu koronaviru. Jmenuje se mí

Koronavirus

V Česku nadále dominuje mutace delta, která připadá na zhruba 95 procent kontrolovaných pozitivních testů. Objevuje se i britská mutace, tedy varianta alfa.

Reklama

Výběr článků

Načítám