Hlavní obsah

WHO varuje před mutací mí, objevila se i na Slovensku

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před mutací koronaviru s označením mí(μ), která by mohla být odolná vůči vakcínám. Mutaci B.1.621 už zaznamenali také na Slovensku. Poprvé v květnu 2021. Na dotaz Novinek to potvrdila mluvčí úřadu veřejného zdravotnictví Daša Račková.

Foto: Social Media/Nexu Science Communication, Reuters

Počítačová animace koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19.

Článek

„Od té doby se na našem území laboratorně potvrdily pouze v jednotkách případů. Výrazněji se neprosadil. Na Slovensku má jednoznačnou dominanci delta varianta,“ uvedla mluvčí.

Nová mutace koronaviru se objevila poprvé v Kolumbii a rozšířila se do dalších zemí Jižní Ameriky.

„Varianta mí disponuje souborem mutací, které poukazují na vlastnosti, které by mohly potenciálně vést k tomu, že vir unikne imunitnímu systému,“ uvádí se v pandemickém bulletinu, který WHO vydává každý týden.

WHO zkoumá novou variantu koronaviru. Jmenuje se mí

Koronavirus

„Identifikovali jsme tři případy jako tzv. kolumbijskou mutaci, tedy odborně variantu B.1.621, na základě bioinformatických analýz vykonaných našimi partnery z fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislavě,“ řekl agentuře TASR virolog Boris Klempa z biomedicinského centra Slovenské akademie věd.

V globálním měřítku je rozšířenost mutace mí zatím nízká, když aktuálně představuje jen 0,1 procenta všech vzorků. V Kolumbii je však toto číslo výrazně vyšší a dosahuje až 39 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám