Hlavní obsah

Maturity budou letos lehčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U maturitních zkoušek se letos podobně jako loni zruší písemné práce z povinné češtiny a cizích jazyků. Ústní zkoušky ve školách zůstanou povinné. Didaktické testy se na jaře budou konat v plánovaných termínech. Období školních maturit se prodlouží do 25. června, pro praktické zkoušky do 27. srpna. Ve čtvrtek to oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Foto: Novinky

TK ministra školství Roberta Plagy

Článek

Praktická výuka bude možná i o letních prázdninách. „Přistoupili jsme k tomu, že budou zrušené slohové práce z češtiny a cizích jazyků,” sdělil ministr Plaga.

Didaktické testy se podle něj budou konat v plánovaných termínech. „Na ně se mohou totiž žáci připravit distančně,” dodal ministr.

Letošní maturity budou, ale čekají je změny, oznámil Plaga

Domácí

Maturanti, kteří pomáhali s epidemií v nemocnicích nebo sociálních službách a neuspějí u didaktických testů na začátku května, pak dostanou podle Plagy možnost opravit si testy 14. až 16. června.

Ministerstvo jim navýší počet opravných pokusů z běžných dvou na tři. K mimořádnému termínu zkoušky v červnu se budou moci přihlásit i maturanti, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě, uvedl ministr.

Závěrečné zkoušky učňů pak budou mít dvě části místo tří. Praktická zkouška bude povinná pro všechny. Zda ji doplní písemná, nebo ústní část, bude moci podle Plagy určit škola.

Do škol se 1. února další žáci nevrátí

Koronavirus

K maturitě i závěrečným zkouškám bude připuštěn každý, kdo prospěl v prvním pololetí. Ministerstvo školám doporučí, aby se od února ve výuce u závěrečných ročníků zaměřily jen na přípravu ke zkouškám.

Anketa

Měly by být maturity letos lehčí?
Ano
23,4 %
Ne
76,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15306 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám