Hlavní obsah

Matovič s nápadem „vypnout” zemi na tři týdny sklízí jen kritiku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Igor Matovič přišel ve středu s nápadem „vypnout” na tři týdny Slovensko. Jak moc je to reálné, konzultuje s odborníky, kritika se na něj ale sype ze všech stran. Od podnikatelů, ale i od koaličního partnera.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Jednou cestou je, že ekonomicky budeme umírat. Nebo uděláme s virem krátký proces jako ve Wu-chanu, kde drastickými opatřeními dosáhli eliminování viru,“ konstatoval ve středu předseda slovenské vlády.

Řekl, že v takovém případě by všichni museli zůstat tři týdny doma, zásobovala by je armáda. V provozu by zůstala jen základní infrastruktura, například energetika.

Opatření teprve konzultuje s odborníky.

Budeme mezi zeměmi, které pandemii zvládnou nejlépe, tvrdí Slováci

Koronavirus

Nápad kritizoval například předseda koaliční strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík, který je současně ministrem hospodářství. „Jsem zásadně proti experimentům, jako je například blackout Slovenska, které by mohly zlikvidovat celou naši ekonomiku, pokud nezačne rapidně stoupat počet obětí koronaviru,” napsal na sociálních sítích Sulík.

Slovensko je zatím jednou z nejméně postižených zemí v Evropě. Nakaženo je 426 lidí, jeden člověk zemřel.

Šíření poplašné zprávy

Klub 500, který sdružuje firmy s více než 500 zaměstnanci, označil Matovičův návrh na tzv. „vypnutí“ země za šíření poplašné zprávy.

„Vyzýváme předsedu vlády, aby na tiskových konferencích neprezentoval návrhy, pro které neexistují žádné analýzy, zdravotní doporučení a které mohou být v této podobě považovány za šíření poplašné zprávy,“ uvedl předseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Vyzval k pomoci velkým slovenským podnikům a jejich zaměstnancům.

Hrozí hromadné propouštění

Slovenští podnikatelé varují, že bez účinné státní pomoci hrozí v zemi hromadné propouštění. Podle Národní banky Slovenska by mohlo v zemi ztratit práci 70 až 130 tisíc lidí.

Slovák s koronavirem zemřel dvě hodiny po propuštění z nemocnice

Koronavirus

Slovenský výrobce nábytku Decodom už ohlásil hromadné propouštění. Z 1170 zaměstnanců dostane výpověď 903 lidí. Vedení společnosti označilo vládní opatření za nedostatečná. Na základě rozhodnutí vlády v boji s kronavirem musela společnost od 16. března uzavřít všech 17 maloobchodních prodejen na Slovensku.

Matovič naznačil, že hromadné propouštění ve zmíněné společnosti nemusí souviset se současnou krizí. „Firma Decodom byla ve velké ztrátě už v roce 2018,“ řekl Matovič.

Zaměstnavatelské svazy upozorňují vládu, že pomoc státu by měla být stejná pro velké i malé firmy. Pomoc státu ve formě proplácení 80 procent mezd je totiž omezený limitem: jedna firma dostane maximálně 200 tisíc eur měsíčně. „Je zajímavé, že státu nevadí, když velký podnik odvádí měsíčně na daních a odvodech deset až sto násobně víc, než je zmíněný limit,“ řekl Tibor Gregor výkonný ředitel Klubu 500.

Rovněž upozornil, že na jeden velký podnik jsou navázány často až stovky malých a středních firem. „Pokud zkrachuje velký podnik, pro koho budou pracovat tito malí a střední, kteří budou dostávat pomoc od státu?“ položil otázku Gregor.

Reklama

Výběr článků

Načítám