Hlavní obsah

S koronavirem je nutné bojovat jako kdysi s komunisty, řekl Matovič

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle slovenského premiéra Igora Matoviče plošné testování obyvatel na covid-19 antigenními testy pomohlo ke zlomení stoupající křivky počtu nakažených v zemi. „Predikce byly v průměru 6000 nakažených denně a nyní je to 1500,“ upozornil Matovič po pondělním zasedání ústředního krizového štábu. Dodal, že s koronavirem je nutné bojovat jako kdysi s komunisty.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Také to byli vetřelci, kteří nám kazili život a nedovolili nám volně dýchat. Dnes tu máme vetřelce covid-19,“ uvedl.

Ministr obrany Jaroslav Naď avizoval, že o nadcházejícím víkendu se bude konat další kolo testování antigenními testy ve městech a okresech, kde plošné testování odhalilo počet nakažených přes jedno procento. Náklady na dosavadní pilotní projekt plošného testování na Oravě a v Bardějově a další dvě kola celostátního testování se podle Nadě pohybovaly kolem částky nepřevyšující 30 milionů eur (790 milionů korun).

Slovensko od pondělí otevírá divadla, kina a kostely na polovinu kapacity

Koronavirus

Do Vánoc chce Slovensko snížit denní přírůstek nakažených na přibližně 500 lidí. Školy by mohly začít fungovat v plném rozsahu od 7. ledna 2021. Momentálně chodí do škol jen žáci prvního stupně základních škol. Restaurace by se mohly otevřít v případě poklesu počtu nakažených pod 750 lidí denně.

Na Slovensku zaznamenali v neděli 509 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 16 lidí. Tento údaj však není zcela relevantní, protože v neděli se testuje méně než v pracovní dny. V nemocnicích je 1509 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 100 na JIP a 118 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 87 276 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 526 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám