Hlavní obsah

Koronavirus zabíjí dramaticky v domovech důchodců po celé Evropě

Domovy důchodců v Evropě se snaží zastavit šíření pandemie koronaviru SARS-CoV-2 u svých klientů z nichž si vybírá nemilosrdnou daň. Francie uvedla, že v těchto zařízeních podlehlo viru už 1416 seniorů. Mnoho obětí si vyžádal i ve Španělsku a v Itálii a nákaza se objevila i ve stovce domovů důchodců ve Švédsku, uvedla stanice BBC.

Foto: Juan Medina, Reuters

Evakuace seniorky z domova důchodců v Leganés

Článek

Vysoce postavený představitel francouzského ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon uvedl ve čtvrtek, že koronavirus zabil nejméně 884 obyvatel domovů důchodců. V pátek toto číslo stouplo na 1416. Není však úplné, neboť ne všechny domovy pro seniory poskytly údaje.

Ve Francii jako ve čtvrté zemi světa přesáhl počet obětí viru 4000

Koronavirus

Nejhorší je situace v oblasti Grand-Est u hranic s Německem, kde zasáhla epidemie dvě třetiny domovů pro seniory a zemřelo v nich 570 lidí. Ředitel jednoho zařízení v Bas Rhinu ale řekl, že není jasné, ve kterých případech důchodce zabil přímo virus, a kdy k jejich smrti „jen přispěl”, protože trpěli jinými chronickými nemocemi. Dodal však, že normálně v tamním zařízení zemřelo ročně asi deset lidí a nyní to bylo jen v březnu pět.

Zoufalá situace ve Španělsku 

Ve Francii nemoci Covid-19 podlehlo podle pátečních údajů 6507 lidí. Ještě horší je situace v Španělsku, kde je podle sobotních údajů 11 744 obětí, přičemž 4483 je z oblasti Madridského autonomního společenství. Její správkyně Isabel Díaz Ayusová odhaduje, že jen v březnu v tamních domovech důchodců zemřelo asi 3000 lidí, což je o dva tisíce více než obvykle. V domově v Leganés zemřelo 46 lidí, rakve s nimi odvezli ve čtvrtek Ze 150 obyvatel tohoto domova byl koronavirus prokázán u 99, uvedla agentura EFE.

Ve Španělsku přibylo za den 932 mrtvých. Garáže barcelonské márnice jsou plné rakví

Koronavirus

Nákazy v domovech pro seniory často vedou k tomu, že se v nich nemá kdo starat o staré osoby, protože se nakazí i personál. Povolána proto musela být armáda, když se ukázalo, že v některých zůstali senioři bez pomoci, a dokonce tam byli ponecháni mrtví v postelích.

Postižený je i domov důchodců na jihu Itálie

Stovky mrtvých v domovech důchodců hlásí také Itálie. Infekce v nich řádí nejen na postiženém severu ale i u Neapole. Obyvatelé domova La Casa di Mela museli být převezeni do nemocnice poté, co jich několik podlehlo viru. Správce žádal o provedení testů, ale ty se udělaly až poté, co bylo nahlášeno úmrtí, uvedli příbuzní jedné z obyvatelek: „Kdyby místní zdravotnický úřad neztrácel čas, možná se tomuto ohnisku dalo předejít.“

Reklama

Výběr článků

Načítám