Hlavní obsah

Koronavirus se poprvé objevil už loni v září, tvrdí britští vědci

O novém druhu koronaviru se začalo hovořit v prosinci loňského roku, kdy se začal šířit z města Wu-chan v provincii Chu-pej. nebezpečný virus Sars-CoV-2 se s největší pravděpodobností poprvé objevil už v polovině loňského září, a nikoliv ve Wu-chanu, tvrdí britský genetik Peter Forster, který studuje mutace nového typu koronaviru.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník v nemocnici ve Wu-chanu dezinfikuje chirurgické nástroje

Článek

Forsterův tým z univerzity v Cambridge se snaží dopátrat původu koronaviru. Z jejich bádání vyplývá, že se virus Sars-CoV-2 mohl poprvé objevit už vloni 13. září a nákaza nezačala s největší pravděpodobností ani ve Wu-chanu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Koronavirus má celkem tři typy. První, tedy typ A se považuje za základní, protože se nejvíce podobá tomu, který vědci objevili u netopýrů, kteří ho přes luskouny nejspíš přenesli na člověka. Existují ještě dvě další mutace, a to B a C. Důvod, proč Forster a jeho tým pochybují, že se virus začal šířit až v prosinci, je ten, že ve Wu-chanu převážná část nakažených trpěla typem B, tedy už zmutovaným virem.

Typ A byl ve Wu-chanu také nalezen, ale pouze na několika místech. Nejčastěji se základní verze viru objevovala v Austrálii a Spojených státech, v Evropě pak ve Španělsku.

Počet nakažených stoupl na 6 606, zemřelo 181 lidí

Koronavirus

„Až do poloviny ledna nebyl v Číně zjištěn typ A. Prvně se objevil až v provincii Kuang-tung, která se nachází přibližně 800 kilometrů od Wu-chanu,“ dodal Forster pro Newsweek.

Virus Sars-CoV-2 zmutoval také do typu C. Ten je dceřiným vůči typu B a nejčastěji se objevil v Singapuru, Hongkongu a Itálii. V Evropě je nejběžnějším typem B. „Vir se snaží neustále mutovat, ale vzhledem k datům, které máme, můžeme tvrdit, že zárodek epidemie byl někdy mezi 13. zářím až 7. prosincem loňského roku,“ uvedl Forster.

Celosvětově bylo potvrzeno téměř 2 270 000 případů nákazy koronavirem. Nemoc covid-19, kterou virus způsobuje, si vyžádala přes 155 tisíc životů. Zotavilo se přes 581 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám