Hlavní obsah

Koronavirus potvrzen i v Brně, onemocněla i 84letá žena

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

První tři nemocné s koronavirem hlásí jižní Morava. Jde o zhruba 60letého muže a přibližně 30letou ženu. V uplynulých dnech společně lyžovali v Itálii, a to v provincii Tridentsko. Právu to řekla epidemioložka Renata Ciupek z brněnské krajské hygienické stanice. Zdravotní stav obou je dobrý. Třetí pacient, čtyřiaosmdesátiletá žena, se zřejmě nakazila od dcery, která byla v Itálii na dovolené. Její stav je vážnější.

Epidemioložka Renata Ciupek o prvních dvou případech pacientů s koronavirem na jihu MoravyVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu odpoledne řekl, že pacientka hospitalizovaná v Brně je na jednotce intenzivní péče.

Ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba později ČTK řekl, že pacientka je na standardním pokoji a je ve stabilizovaném stavu.

"Z šetření zatím vyplynulo, že seniorka byla v kontaktu s dcerou, která se vrátila z dovolené v Itálii. O té dceři zatím nevíme nic bližšího, není z našeho kraje. Paní se neměla jak jinak nakazit, nikam nechodí, byla v kontaktu jen s dcerou," řekla odpoledne Ciupek na dotaz ČTK. Doplnila, že seniorka je hospitalizovaná. Šetření stále probíhá.

Dva nakažení přijeli z Itálie

Zdravotní stav dalších dvou nakažených v Brně je dobrý.

„Lze k nim říct pouze to, že se v neděli vrátili ze zahraničí. Do puntíku splnili všechna bezpečnostní opatření. Po příjezdu zůstali v domácí karanténě. Když se projevily příznaky onemocnění, kontaktovali nás telefonicky a my jsme pak zařídili výjezd speciálního zdravotního týmu k nim domů, který jim udělal odběry z nosohltanu,“ doplnila hygienička. Oba nemocní jsou nadále v domácí karanténě.

Nejezděte nakupovat do Polska, mají tam koronavirus, vyzývají příhraniční města

Koronavirus

Lékařka upřesnila, že odběry v souvislosti s koronavirem se v regionu dělají již od 27. ledna. Onemocnění bylo prokázáno zatím jen u zmiňovaných dvou turistů, kteří se vrátili z dovolené v Itálii. U 70 dalších byly všechny testy negativní. U čtrnácti osob se teprve čeká na výsledky. Jsou v domácí karanténě.

„Z oněch čtrnácti u dvou karanténa končí. Jde o turisty, kteří se vrátili z Íránu, kde je situace nepřehledná. Další lidé jsou v karanténě od soboty, protože byli v kontaktu s cizincem, zbytek lidí v karanténě byl v kontaktu s nemocnými v zahraničí,“ vysvětlila Ciupek.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Česko ke středečnímu podvečeru eviduje 75 nakažených (foto z hraničních kontrol)

Zdůraznila, že hygienici na své krizové lince zřízené kvůli koronaviru zaznamenali již stovky nejrůznějších dotazů. Jen u zlomku volajících ale dospěli k závěru, že by mohli trpět koronavirem. K těmto lidem pak vyslali speciální tým pro odběr vzorků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám