Hlavní obsah

Koronavirus byl cíleně vyroben v USA, tvrdil v projevu íránský duchovní vůdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí v neděli v projevu k národu odmítl pomoc Spojených států v boji s pandemií způsobenou novým typem koronaviru. Odvolával se přitom na konspirační teorii, podle které byl virus SARS-CoV-2 cíleně vyroben v USA, informovala agentura AP. Země podle místních úřadů zaznamenala v neděli dalších 129 obětí nákazy, jejich celkový počet se tím vyšplhal na 1685.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán buduje provizorní nemocnici v jednom z největších nákupních center na světěVideo: AP

 
Článek

„Vámi nabízené léky jsou možná způsobem, jak virus rozšířit ještě víc,” řekl Chameneí na adresu Američanů. „Nebo když vyšlete terapeuty a doktory, možná chtějí vidět dopady toho jedu, jelikož se říká, že část toho viru byla vytvořena pro Írán,” dodal ajatolláh. Agentura AP upozorňuje, že pro jeho slova neexistuje nikde na světě jediný vědecký důkaz.

„Vy Američané jste obviňováni, že jste vytvořili koronavirus. Nevím, jestli je to pravda, ale tak dlouho, jak bude toto obvinění trvat, tak která rozumná osoba by vám mohla věřit a přijmout vaši nabídku pomoci,” prohlásil Chamení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Chameneí rovněž prohlásil, že nabídka pomoci Washingtonu je zvláštní, vzhledem k tomu, že samotné Spojené státy čelí nedostatku léků a zdravotnických prostředků. „Írán dokáže překonat jakoukoli krizi, včetně epidemie koronaviru,” dodal. Kromě toho nazval Američany „nestydatými, lakomými a prolhanými šarlatány”.

Vztahy USA a Íránu jsou mimořádně napjaté již měsíce. „Američané jsou momentálně naším největším nepřítelem,” řekl Chameneí v projevu. Íránská ekonomika trpí sankcemi uvalenými Washingtonem, které Teheránu nedovolují prodávat ropu a znemožňují mu přístup na mezinárodní finanční trhy.

Alarmující čísla z Íránu. Každých deset minut umře jeden nakažený

Koronavirus

Zatímco řada íránských nejvyšších politických představitelů v poslední době ve světle pandemie nemoci Covid-19 vyzývá Washington ke zrušení těchto sankcí, Chameneí se podle AP uchýlil k podobné rétorice, kterou používají někteří čínští činitelé ve snaze zbavit se odpovědnosti za rozsah pandemie v jejich zemi.

Washington nabídl Teheránu blíže neurčenou pomoc s koronavirem již začátkem března. Američtí činitelé však tento týden naznačili, že ekonomické sankce uvolnit nehodlají.

Koronavirus může zabít miliony Íránců, varuje univerzita před podceňováním nákazy

Koronavirus

Írán patří k zemím, které koronavirus zasáhl nejvíce, a je regionálním ohniskem nákazy na Blízkém východě. Za posledních 24 hodin se tam podle místních zdravotnických úřadů virus potvrdil u 1028 nových pacientů, Teherán tak eviduje již přes 21 600 nakažených.

Necelých 8000 lidí se však údajně zotavilo. Podle dostupných statistik osm z deseti nakažených na Blízkém východě pochází z islámské republiky, přičemž do řady okolních zemí se virus rozšířil právě odtud.

Reklama

Výběr článků

Načítám