Hlavní obsah

Jsme nejotevřenější ekonomika v Evropě, uvedl Matovič. Plán uvolňování představí příští týden

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenská vláda oznámí příští pondělí, za jakých podmínek a v jakém časovém harmonogramu bude postupně otevírat jednotlivé provozy, aby se opětovně nastartovala ekonomika země. Po úterním jednání s odborníky to řekl slovenský premiér Igor Matovič.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič.

Článek

Předseda vlády připustil, že ekonomika trpí, když zaznamenala třicetiprocentní pokles. Při jejím postupném rozběhu bude podle Matoviče dodržen systém, že jako poslední budou otevřeny provozy, kde hrozí největší epidemiologické riziko.

Matovič si stále neodvykl pálit od boku

Evropa

„Jsme nejvíc otevřená ekonomika v Evropě. Jsme odkázáni na to, aby přicházely objednávky ze zahraničí. Držme palce zbytku Evropy, aby na tom byl zdravotně tak dobře jako my, byla zahraniční poptávka, a naše ekonomika začne šlapat,“ upozornil premiér.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Země zatím jako první krok spustí část neodkladných plánovaných operací podle zdravotního stavu pacientů.

Mezi zatím nezodpovězené otázky zařadil Matovič například situaci v romských osadách, kde se také vyskytla nákaza koronavirem, či v domovech sociálních služeb.

Ve slovenském domově sociálních služeb pozitivně testovali 48 lidí

Koronavirus

„Desátý den testujeme romské osady, pět z nich je v karanténě. Romských komunit je však na Slovensku 1044, je před námi ještě velmi velký otazník a cesta, abychom znali skutečnou pravdu, jaké je zdraví lidí v těchto komunitách,“ řekl předseda vlády.

Matovič konstatoval, že zodpovědnost Slováků a dodržování přísných pravidel přinesly své ovoce. „V rámci Evropy jsme na tom tak dobře, že leckterá země by si to s námi vyměnila, pokud by to šlo,“ uvedl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám