Hlavní obsah

Jižní Korea vyvíjí vlastní léky na koronavirus, jeden může mít už v srpnu

Novinky,
Soul

Jižní Korea se výrazně angažuje ve vývoji léků proti covidu-19. Do druhé fáze klinických zkoušek se tam dostal levovir od společnosti Bukwang. Pokud budou zkoušky úspěšné, byl by lék k dispozici už v srpnu. Do vývoje léků na covid-19 se v Jižní Koreji zapojilo i několik dalších firem, které pracují s protilátkami z plazmy vyléčených pacientů, uvedl list The Korea Times.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Korejské ministerstvo pro bezpečnost potravin a léků schválilo v půlce dubna zahájení druhé fáze klinických zkoušek levoviru, do které se zapojí šedesát lidí. Bude se u nich nejen zjišťovat účinnost preparátu, ale i to, zda nemá látka vedlejší účinky. Léky vyvíjejí i další jihokorejské farmaceutické firmy.

Levovir se od roku 2007 používá jako teprve čtvrtý lék na světě k léčbě hepatitidy B. Brzdí reprodukci DNA viru, účinná látka trifosfát clevudinu se dokáže dostat do řetězce DNA nebo jej ukončit. Výhodou látky je, že účinkuje dlouho, protože má dlouhý poločas rozpadu. Preparát se testoval i proti EB viróze. Ukázalo se ale, že při dlouhodobém používání může způsobovat myopatii, tedy oslabení svalů.

Česko zkouší na pacientech další experimentální lék

Koronavirus

Výrobce v březnu uvedl, že při testech in vitro levovir „ukázal srovnatelné protivirové účinky s kaletrou, která se používá pro léčbu covidu-19“. Kaletra je kombinace dvou antivirotik – lopinaviru a ritonaviru, která se používá k léčbě HIV.

Lék by měl být určen pro pacienty se středně těžkým průběhem nemoci covid-19.

Při léčení nákazy se s úspěchem zkoušela i kombinace jiného léku na žloutenku, ribavirinu v kombinaci s kaletrou a interleukinem 1beta. Doba léčby se zkrátila z 12 na sedm dní.

Rychlejšímu uzdravení z covidu-19 má pomoci koktejl tří léků

Svět

Sázka i na protilátky z plazmy

Do vývoje léků na covid-19 se zapojily i jihokorejské společnosti Genexine, Celltron a GC Pharma.

Celltron vyvíjí léky na základě protilátek získaných z krve vyléčených pacientů. Z nich v dubnu vybrala 38 s tím, že se u některých monoklonálních protilátek už prokázal účinek.

Krevní plazmu při vývoji léků využívá i GC Pharma. Klinické zkoušky jejího přípravku pro pacienty s těžkým průběhem by měly být zahájeny v červenci.

Malá biotechnologická společnost Genexine uvedla minulou středu, že už také pokročila při vývoji léku, když její protilátka prokázala účinnost u opic. Klinické zkoušky na lidech by chtěla zahájit v červnu, problémem ale je malý počet nakažených.

Na koronavirus zabraly léky na AIDS

Svět

Pro všechny testy by bylo potřeba 3250 lidí, ale k 7. květnu bylo aktuálně nemocných nebo v karanténě jen 1100.

V Jižní Koreji probíhá i výzkum vlastních vakcín. Startup Silla oznámil 26. dubna, že zahájil testy dvou vlastních vakcín na zvířatech v Kanadě.

Úskalí léků a vakcín

Jak ale uvedl profesor z fakulty medicíny na univerzitě Jonsi Sung Si-jung, který stojí v čele národního výboru pro strategii biotechnologií ve zdravotnictví, získat lék nebo vakcínu bude obtížné. Ve zprávě Korejské asociace farmaceutických a biotechnologických firem Sung uvedl, že existuje jen málo vakcín proti RNA virům, mezi které patří SARS-CoV-2. Žádná pak není proti příbuzným nemocem SARS a MERS, jež vyvolávají právě koronaviry. „Za těchto okolností bychom měli být opatrní ohledně velkých očekávání, že budou v krátké době vakcíny proti viru,“ poznamenal.

Zmínil, že RNA viry, jako jsou původci spalniček a chřipky, jsou mnohem více náchylné k mutacím než DNA viry jako lidský papilomavirus (HPV). Vzhledem k mutacím u RNA virů je vývoj vakcín i léků náročnější, protože se virus relativně rychle mění.

Sung dodal, že z tohoto důvodu je obtížné také získat léky, které si dokážou obecně poradit s RNA viry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám