Hlavní obsah

Jižní Korea v rámci plošného testování nasadila „McDrive“

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním ze zásadních prvků boje proti rychlému šíření nového koronaviru v Jižní Koreji je včasné odhalení nákazy a izolace lidí v raném stádiu nákazy. Země proto rychle najela na systém plošného testování, jehož pilířem je takzvaný systém McDrive.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Jižní Koreji testují koronavirus přímo v ulicíchVideo: Reuters

 
Článek

Masivní a rychlé testování je důležitou součástí korejské reakce na nákazu. Podle údajů korejské ambasády země testuje zhruba 19 tisíc lidí denně a souhrnná data neprodleně zveřejňuje.

Systém McDrive je známý z řetězců rychlého občerstvení McDonald’s. Zákazník přijede automobilem k jednomu okénku, kde si objedná, následně si popojede k dalšímu, kde si objednávku vyzvedne. Podobným způsobem funguje testování na koronavirus v Jižní Koreji.

Na jednotlivých stanovištích na řidiče čekají zdravotníci v ochranných oblecích. Řidiči se nejprve zaregistrují, nechají si změřit teplotu a následně jim zdravotníci odeberou vzorky z nosu a z krku, uvedl server americké televize CNN.

Korean Air bojují o přežití, přiznal šéf aerolinek

Koronavirus

Celá procedura trvá zhruba deset minut a řidiči za celou dobu neopustí auto. Výsledky testu dostanou nejpozději do tří dnů prostřednictvím zprávy SMS.

Podle korejských představitelů je tento způsob testování bezpečnější a rychlejší než v nemocnicích a na klinikách. „Pokud provádíte testování v budově, panují obavy, že se mohou jednotliví pacienti s podezřením na koronavirus vzájemně nakazit v čekárně,“ uvedl pro CNN Lee Jä-joon, starosta města Kojang, jež testování přes „McDrive“ praktikuje.

Vedle masivního testování Korea také monitoruje dodržování sebekarantény. Ta trvá 14 dní a vztahuje se na každého, kdo přišel do styku s pacienty s potvrzeným pozitivním testem na koronavirus. Za porušení karantény hrozí pokuty, v krajním případě i uvěznění, uvedla korejská ambasáda.

Na testy choďte až s obtížemi, prosí Nemocnice Na Bulovce

Koronavirus

Jižní Korea tak mohla v úterý oznámit, že se jí v posledních dnech podařilo rapidně snížit denní počty nových případů. Z 909 případů 29. února klesl denní počet nově nakažených na úterních 35.

Bohužel však ve středu došlo k dalšímu skokovému nárůstu na 242 nových případů, informovala agentura Reuters. Ve čtvrtek bylo ohlášeno114 nových případů.

Není tedy jasné, zda se Koreji skutečně podařil průlom v boji s šířením viru, jak si ještě v úterý úřady slibovaly. Je však evidentní, že se jí daří šíření zpomalovat, což je podle expertů pro boj s touto nákazou klíčové.

Anketa

Považujete současnou úroveň testování na koronavirus v Česku za dostatečnou?
Ano
5,8 %
Ne
94,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3493 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám