Hlavní obsah

USA nemají dost souprav na testování koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům přiznal v pátek, že Spojené státy nemají dost testovacích souprav na zjištění nákazy koronavirem, pokud by se nemoc šířila na obou pobřežích. Viceprezident Mike Pence, který má boj koronavirem na starosti, uvedl, že vláda není schopna zajistit do týdne slíbenou dodávku milionu testovacích souprav.

Foto: Nicholas Pfosi, Reuters

Americký vicepresident Mike Pence při návštěvě firmy 3M

Článek

„Dnes nemáme dost testovacích souprav, abychom splnili, co předpokládáme, že bude požadováno,“ řekl Pence při návštěvě továrny 3M v Minnesotě, kde se soupravy vyrábějí. Podle něj bude vláda schopna poskytnout testy těm, u nichž se předpokládá, že byli (nemoci) vystaveni, a těm, kteří mají příznaky.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Ve státě Washington, který je epidemií nejvíce postižen, pak Pence svá slova mírnil: „Stále ještě máme způsoby, jak zajistit, že testy budou.“ Slíbil, že do konce příštího týdne by měl být vládní dodavatel diagnostických souprav schopen soupravy distribuovat, což by mělo umožnit, aby bylo testováno 1,2 milionu Američanů.

Nové nařízení vydané středisky pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) už zmírnilo restrikce na použití testů, které dosud mohly být prováděny jen u lidí, kteří byli hospitalizováni s horečkou anebo měli blízký kontakt s člověkem nakaženým koronavirem. Nově se bude test provádět u všech, jimž to předepíše lékař, uvedla CNN.

V USA přibývá nakažených

V USA počet obětí Covid-19 stoupl na 14. Zatím je detekováno 233 nakažených, většina z nich na západě. Nejvíce případu je ve státě Washington, kde je evidováno sedmdesát pacientů. Koronavirus se rozšířil především z jednoho z domů s pečovatelskou službou na předměstí Seattlu, který je nyní vyšetřován, zda dodržoval opatření proti šíření nákazy.

Problémem je, že se nemoc šíří i v New Yorku, kde se ve čtvrtek počet nakažených zdvojnásobil na 22. Starosta požádal o urychlenou dodávku testovacích souprav. Na Rhode Islandu je v karanténě 200 osob, jež byly v kontaktu s lidmi, kteří se vrátili ze školního výletu v Itálii. Tři z nich jsou nakažení. Maryland už oznámil tři případy nákazy v oblasti přilehlé k předměstí hlavního města Washington DC.

Americký prezident Donald Trump uvedl, že počet případů nákazy v zemi je malý, protože byl do USA zakázán vstup cizinců, kteří navštívili Čínu. Zdravotní experti podle listu The Guardian však varovali, že se virus může šířit kvůli nedostatku testů. Trump také zpochybnil oficiální údaje Světové zdravotnické organizace (WHO) o počtu nakažených a zemřelých.

Trump zpochybnil oficiální údaje o „korona chřipce”. Má tušení, že obětí je méně

Koronavirus

V americkém Senátu byl schválen 96 hlasy proti jednomu zákon umožňující poskytnout 8,3 miliardy dolarů na boj s koronavirem.

Očekává se, že ho Donald Trump podepíše. Přestože dosud zlehčoval epidemii, ve čtvrtek přiznal, že „může mít dopad“ na americkou ekonomiku, který se však podle něj podaří překonat. Na předvolebním mítinku ve Scrantonu si pochvaloval: „Musím taky říci, že lidé nyní zůstávají ve Spojených státech a utrácejí peníze v USA, což se mi líbí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám