Hlavní obsah

Sněmovna kvůli koronaviru utnula schůzi. Poslancům zůstane plat v plné výši

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Sněmovna kvůli koronaviru utnula ve středu jednání. Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) to zdůvodnil tím, že se jedná o preventivní opatření a poslanci by měli jít příkladem. Zároveň chce předejít tomu, aby se členové vlády ocitli v karanténě. Poslanecká sněmovna má 200 členů a v budově Sněmovny pracují další stovky zaměstnanců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

„Po dohodě s premiérem, ministry a předsedy klubů jsme se rozhodli, že vzhledem k situaci vyřadíme ze schůze všechny další body,” sdělil Novinkám Vondráček. Jednání se tak přeruší od středečního odpoledne do poloviny dubna.

Šéf Sněmovny dodal, že se jedná o preventivní opatření. „Myslím, že bychom měli jít příkladem. V podstatě neustále je tu na jednom místě pohromadě několik stovek lidí, což samozřejmě může být velké riziko. Kdyby se objevila infikovaná osoba, šířilo by se to rychle,” dodal. V karanténě by se pak mohli ocitnout i členové vlády.

Prskáme do jednoho mikrofonu, ale jednat budeme, rozhodlo vedení Sněmovny

Koronavirus

Poslanci ale i tak budou brát plat v plné výši. O snížení prý nediskutovali. „Výkon mandátu není vázán jen na sál, ale pokračuje. Poslanci mají dostatek náplně pro svou činnost. Nebude plénum, nebude větší shromáždění lidí, ale můžou pracovat v krajích,” přiblížil Vondráček. Doporučil přitom, aby sněmovní výbory nezasedaly, pokud to není nutné.

„Rozhodně nebudu mít volno. I kdybych byl v karanténě, tak bych pracoval,” přiblížil Novinkám poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ještě v úterý ráno říkal: „My chceme, aby lidi chodili do práce, to je základ, aby ekonomika šlapala.”

Jak se vyhnout nákaze, radí ministerstvo v novém videu

Koronavirus

Po přerušení schůze ale volala už v úterý řada poslanců. „Sněmovna má řadu zaměstnanců, měli bychom jít příkladem,“ apelovala v úterý šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová poté, co vláda rozhodla o rušení akcí nad 100 lidí a uzavření škol.

Vondráček ještě v úterý tvrdil, že zasedání Sněmovny se rušit nebude. Vyzval ovšem poslance, aby omezili zahraniční cesty a nepřijímali návštěvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám