Hlavní obsah

Je to špatně. Očkování kritizuje i Babiš, vlastní pochybení odmítá

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) není spokojen s tím, jak se v Česku očkuje. Rychlost vakcinace je podle něj nedostatečná. Tvrdí, že je špatně, když ze 169 tisíc vakcín, které do Česka došly, bylo použito podle oficiálních údajů 70 tisíc. Chce, aby byly dávky vakcín využity dříve, než budou dodány další. Sdělil to ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš byl jako první Čech očkován proti nemoci covid-19.

Článek

Sám Babiš se ale přitom na konci prosince prohlásil za zmocněnce pro očkování v době koronaviru a uvedl, že je Česko na vakcinaci připravené.

„Samozřejmě že (s rychlostí očkování) nejsem spokojený, když jsme dostali 169 tisíc vakcín a máme vykázáno 70 tisíc. To je samozřejmě špatně,“ řekl ve čtvrtek.

Doplnil, že chce, aby Česko bylo spíše v situaci, kdy bude čekat na další dodávky, než že „vakcína čeká v mrazáku na naše lidi”, tedy na zájemce o očkování.

Očkování: Jak je na tom ČR? Podíly hospitalizovaných a vývoj ve světě

Koronavirus

Problém je podle něj primárně v tom, že vakcinační centra dostatečně nezveřejňují, kolik lidí je naočkovaných. K dnešnímu dni je zaznamenáno 70 680 naočkovaných. Jejich počet je podle Babiše ale „podstatně” vyšší.

Zodpovědní jsou za to podle premiéra právě ředitelé očkovacích center. Těch nyní funguje 31 při velkých nemocnicích a zapojila se i některá menší zařízení. „Pan ministr má dosah na svých 16 organizací, ministr obrany na své tři vojenské a zbytek mají kraje,“ uvedl.

Jsou na řadě: Lidé nad 80 let se mohou hlásit na očkování. Jak na to?

Domácí

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není možné rychlost očkování hodnotit, pokud stát nemá reálné informace. Hodnocení bude možné poté, co centra dodají všechny údaje o očkovaných.

Očkované mají centra hlásit denně, veřejnost dostane data jednou týdně

Koronavirus

Kompletní informace o počtu využitých dávek a skladových zásobách by měl mít stát v pátek, zřizovatelé center musí údaje dodat do dnešní půlnoci. „Pravdivé číslo je lepší než rychlé číslo,” dodal k tomu. Povinnost hlásit naočkované lidi týž den do informačního systému a evidovat počet vakcín schválila vláda ve středu, tedy asi dva a půl týdne poté, co se s očkováním v Česku začalo.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ve čtvrtek na Twitteru upozornil, že systém, v němž mají očkovací centra vykazovat počty naočkovaných, přestal fungovat.

„Nechci pořád prudit, ale den před spuštěním rezervačního sytému to není úplně ideální stav,” dodal.

Babiš na své straně problém nevidí 

Že by pochybil premiér nebo vláda, Babiš odmítl. Rezervu na své straně nevidí. „Já je na to upozorňuji od rána do večera, rezervu nevidím,“ řekl.

On sám se ale přitom na konci loňského roku prohlásil za zmocněnce pro očkování proti nemoci covid-19 a uvedl, že je Česko na očkování připraveno a vše je prováděno podle plánu.

Babiš bude zmocněncem pro očkování sám

Domácí

Blatný pak také v polovině prosince Novinkám řekl, že není nutné, aby Česko stavělo po vzoru Německa očkovací centra. Sousední stát měl totiž v té době prakticky hotovou síť zhruba 440 vakcinačních center a měl připravené plány masové imunizace, najímal personál a připravoval pozvánky pro nejohroženější skupiny obyvatel.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

„Podle počtu vakcín, které budeme dostávat, a našeho harmonogramu jsme toto schopni zařídit i s kapacitami, které máme uvnitř nemocnic,“ doplnil

Reklama

Výběr článků

Načítám