Hlavní obsah

Je po pracovní době, odpálila hygiena strážníka s nakaženou rodinou

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na webu pražské městské policie se objevila ostrá kritika směřující na hygieniky a lékaře. Jeden z pražských strážníků si v ní stěžuje na laxní postup lékařů a hygienické stanice poté, co se jeho syn nakazil koronavirem na večírku v pražském klubu a postupně se infikovali i další členové rodiny. Autenticitu příběhu potvrdil šéf strážníků. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že případ prošetří.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jedenáctého července můj dospělý syn navštívil s přáteli dnes již bohužel legendární pražský klub, přičemž neporušil žádné platné mimořádné opatření,” začíná své svědectví strážník.

Pokračuje, že následující týden se u syna neprojevovaly žádné zdravotní potíže, až 16. července pociťoval bolest hlavy, kterou se snažil tlumit běžnými léky. Další indispozici údajně cítil až v noci na pondělí 20. července.

„Po zhodnocení zdravotních komplikací, zejména bolest hlavy, ztráta čichu, chuti a zvýšená teplota, byl zcela dle všech dostupných pokynů osloven jeho ošetřující praktický lékař, který nám telefonicky se stoickým klidem sdělil, že je to viróza a že to chce v klidu vyležet. Dobrá tedy, přišlo nám to sice divné, ale přece jen lékař je lékař. Syn zůstal doma,” pokračuje strážník.

Rusko má vakcínu proti koronaviru, na říjen připravuje rozsáhlé očkování

Koronavirus

Následujícího dne měl syn strážníka navštívit spádovou nemocnici, kde lékaři potvrdili předchozí diagnózu.

„Diagnóza zněla chřipka a synovi byly předepsány léky a byl poslán domů. I když se nám to nezdálo, říkali jsme si, že pokud se mohl mýlit praktický lékař na telefonu, tak lékaři v nemocnici na ORL se již mýlit nemohou. A popravdě syndrom bílého pláště vám nedává moc prostoru pro jakoukoliv odbornou diskusi nebo dokonce oponenturu,” píše se v článku.

Koronavirus poškozuje i srdce pacientů s lehkým průběhem nemoci

Evropa

V momentě, kdy se v médiích objevily informace o šíření nákazy v pražském klubu, který syn strážníka navštívil, snažila se rodina opět kontaktovat příslušné orgány.

„Volali jsme všude, kam se dalo. On-line linky, info linky, hygiena atd. Výsledek vždy stejný, buď nefungovaly, nebo to nikdo nezvedal. Jediné místo, kam jsme se dovolali, byla opět spádová nemocnice, čili ta, kde předtím na ORL synovi diagnostikovali chřipku a zde, světe div se, nám poradili, abychom ráno kontaktovali synova praktického lékaře, čili toho, který ho nechal původně doma s virózou. Kruh se uzavřel,” vypráví strážník.

ON-LINE: Nárůst počtu nakažených zpomalil

Koronavirus

Následující den otec žádal vyšetření na covid-19 pro svého syna, ale i pro další členy rodiny, mezi které patří i dva lidé starší 65 let. Praktický lékař měl odpovědět, že „postup laboratoře a odběrového místa není v jeho kompetenci, a že ostatní členové rodiny budou testováni až podle výsledků testů syna”.

Během čtvrtečního odběru u syna se měla rodina dozvědět, že výsledky budou až v sobotu a ostatní členové rodiny budou otestováni až případně poté. Otec proto měl vzít syna do 60 kilometrů vzdáleného odběrového místa, které slibuje výsledky ihned. Za 4500 korun se dozvídá, že výsledek testu je pozitivní.

Nakažen i senior

„Předpokládáte, že byli členové společné domácnosti posláni na testy? Předpokládáte špatně. Nic. Nula. Testy celé rodiny (šest členů) plus přítelkyně syna a její matky, jsme museli opět zajistit sami s pomocí pracovníka BOZP jedné soukromé firmy, kde jeden z členů domácnosti pracuje,” píše se v prohlášení.

Vojtěch: Trasovat už umíme, podzimu se bát nemusíme

Koronavirus

Z celkem šesti členů rodiny obývajících jeden rodinný dům plus synovy přítelkyně a její matky byli kromě syna pozitivně testováni další tři členové, čtyři jsou negativní. Mezi nově pozitivními byla jedna osoba starší 65 let.

„Ihned jakmile jsme se dozvěděli výsledky, tak jsme opět kontaktovali místně příslušnou hygienickou stanici a předpokládali jsme, že nyní snad již konečně bude případu věnovat patřičnou pozornost. Co myslíte? Bohužel… Na druhé straně telefonu nám paní z hygienické stanice s ledovým klidem odvětila, že už je přece pátek 15:30 hod., že má po pracovní době, že to bude řešit až v pondělí 27. 7. a všechny naše kontakty (čili potenciálně ohrožené osoby) si máme obvolat sami,” pokračuje.

Roušky jsou nasáklé potem, stěžují si lidé. Opatření v Moravskoslezském kraji přesto dál platí

Domácí

Následující den se podle strážníka objevily u tří členů domácnosti komplikace, kvůli kterým byli záchrannou službou odvezeni do nemocnice, ze které byli pro zlepšení stavu týž den propuštěni.

„Dnes je čtvrtek 30. 7. 2020, 16.00 hod. Doposud se žádnému ze tří nově pozitivních členů společné domácnosti nikdo z hygienické stanice neozval. Nikdo z hygienické stanice jejich další kontakty netrasuje. Nikdo z odpovědných nic neřeší,” uzavírá příběh strážník.

Zveřejnění jsme zvažovali, tvrdí strážníci

„Problémy při prvním nástupu koronavirové krize by se ještě daly pochopit nedostatkem znalostí a zkušeností osob, které rozhodují o našich osudech. Následující příběh však popisuje reálnou situaci, kterou na vlastní kůži zažil v posledních čtrnácti dnech jeden z našich zaměstnanců bydlící ve Středočeském kraji. Informace jsou pravdivé a identita zaměstnance je nám samozřejmě známa,” stojí v předmluvě na oficiálních stránkách pražské městské policie.

Každý pátý Němec s covidem v nemocnici nákazu nepřežil

Koronavirus

Že jde o pravdivou zkušenost, potvrdil Radiožurnálu šéf strážníků Eduard Šuster. „Zvažovali jsme (zveřejnění té zkušenosti), ale jsme přesvědčeni, že v okamžiku, kdy jde o našeho zaměstnance, to tam patří,“ uvedl s tím, že lze svědectví pokládat za oficiální zprávu městské policie.

Antverpy zavedly kvůli covidu zákaz vycházení. Poprvé od války

Evropa

„Ve své podstatě jsme jako organizace měli velké štěstí. A nejenom my, ale i další organizace zajišťující bezpečnost České republiky. Kdyby oni nebyli tak zodpovědní a urputní, tak zcela jistě hrozilo velké nebezpečí rozšíření nákazy nejen u městské policie, ale i u dalších bezpečnostních složek,“ dodal Šuster.

Individuální případ, který je nutné prošetřit

„Popsaný postup samozřejmě nebyl správný. Dle našeho názoru praktický lékař i lékař ORL měli ihned indikovat dotyčného k testu na covid-19 a na základě výsledku testu, pokud vyšel pozitivní, měla krajská hygienická stanice začít epidemiologické šetření a indikovat nejbližší kontakty, tedy rodinu, taktéž k testu na covid. Podle všeho tak došlo ke špatnému zhodnocení zdravotního stavu dotyčného ze strany lékařů,“ komentovala pro Radiožurnál případ pražského strážníka mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štepanyová.

Polsko má rekord v počtu případů nákazy koronavirem, největší problém je u hranic s Českem

Evropa

„Systém je nastaven. Praktičtí lékaři mají od nás jasně dané metodiky a algoritmy, a skrze odborné společnosti probíhá jejich kontinuální informování o tom, jak by měli postupovat. Praktičtí lékaři indikují své pacienty na covid od začátku epidemie, nejedná se tak o novou situaci. Co se týče postupu krajské hygienické stanice, hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová se již obrátila na zastupujícího ředitele dané krajské hygienické stanice ve Středočeském kraji a zadala mu, aby případ prošetřil.“

Štepanyová dodala, že jde o individuální případ, který je nutné prošetřit, ale nelze z něj vyvozovat, že by nefungoval celý systém. Mohlo podle ní dojít k individuálnímu selhání lékaře nebo na straně hygienické stanice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám