Hlavní obsah

Roušky jsou nasáklé potem, stěžují si lidé. Opatření v Moravskoslezském kraji přesto dál platí

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Moravskoslezského kraje jsou zklamáni, protože doufali, že se k pátku zmírní opatření proti koronaviru nařízená hygienou. Nejvíce lidem vadí povinnost nosit roušku v neklimatizované hromadné dopravě v tropických dnech. Naštvaní jsou také organizátoři kulturních akcí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Roušky jsou povinné v dopravních prostředcích v celém Moravskoslezském kraji.

Článek

„Situaci jsme za tento týden zmonitorovali a dospěli jsme k závěru, že vydaná mimořádná opatření v souvislosti se šířením koronaviru v kraji zůstávají v platnosti beze změny. Důvodem je to, že stávající epidemiologická situace v kraji to zatím neumožňuje,“ sdělila v pátek ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová.

Dodala, že hygiena je stále připravena opatření upravit. „Buď je tedy zmírnit, pokud to epidemiologická situace v kraji umožní, nebo naopak je zpřísnit, pokud to z hlediska prevence infekce bude nezbytné,“ dodala Svrčinová.

V Praze má hygiena rozum

„Nebudu se raději vyjadřovat. Všichni vnímáme, že se situace u nás uklidňuje. Ty roušky se v tom vedru v tramvaji nedají nosit. Pot mi z hlavy i nosu teče do roušky. Kdyby aspoň všechny tramvaje měly klimatizace. To v Praze hygiena aspoň má rozum, čekají, až nebude takové vedro. Na nás se tady ale kašle,“ zlobí se Ostravané využívající MHD, kterých se Právo na novinky v opatřeních zeptalo.

Do MHD v Praze se vrátí roušky, čeká se, až se ochladí

Domácí

V Moravskoslezském kraji tak kromě okresu Bruntál musí lidé nosit roušky ve veřejné dopravě a v uzavřených prostorech. Navíc jsou v kraji omezeny návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory i provoz restaurací. Omezení se týkají i hromadných akcí a pendlerů.

Nákaza se v kraji rozšířila kvůli ohnisku v dolech na Karvinsku. Za pátek však na Karvinsku přibyly jen čtyři případy. Informoval o tom moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Z celkových 27 pátečních případů je 14 na Frýdecko-Místecku a šest na Ostravsku. Kromě čtyř z Karvinska je pak po jednom nakaženém ještě v okresech Opava, Nový Jičín a Bruntál,“ upřesnil hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám