Hlavní obsah

Jak může vláda ještě přitvrdit? Vzít lidem poslední radosti nebo omezit pohyb kolem bydliště

– Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) zasedne ve čtvrtek odpoledne kvůli zpřísnění opatření. Moc možností již ale nemá, zavřená je většina obchodů a služeb, téměř žádné děti nechodí do škol. Podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale vláda dopracovává jakýsi záložní plán.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

V nejpřísnější variantě počítá vláda s omezením pohybu kolem bydliště, zastavením provozu ve výrobních podnicích či se zákazem setkávání mimo jednu rodinu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ve středu ale také nastínil, že se bude řešit, jak může vláda zamezit hotelům na horách, aby obcházely současná opatření. Zrušit by se tak mohla například možnost ubytování přes služební cesty. To by znamenalo omezení pohybu lidí na horách a konec zimních radovánek pro mnohé.

Musíme zpřísňovat, řekl Babiš

Domácí

„Vláda zítra znovu zasedne ve 14 hodin a bude řešit zpřísňování opatření. Určitě musíme zpřísňovat, nemůžeme si dovolit dělat rozvolňování při tak vysokých číslech,” řekl ve středu večer překvapivě premiér Babiš.

Konkrétní opatření by měla na vládu pak předložit ministerstva zdravotnictví, vnitra a průmyslu a obchodu. „Jaká to budou, bude jasné až zítra,” sdělil také ve středu premiér. Tisková konference po jednání by měla být v 17 hodin.

15 kilometrů od bydliště?

Podle dřívějších vyjádření ministra Blatného má však vláda v kapse ještě jakousi „superkrizovou“ variantu. Jedná se o opatření, která jsou podle něho již dlouho známá.

„Můžete omezit styky uvnitř rodiny pouze na tu vlastní rodinu, nikoli na další. Lze omezit pohyb lidí kolem bydliště. Ultimátně lze také zastavit provoz ve výrobních podnicích,“ sdělil v pondělí Blatný.

Blatného „superkrizová“ varianta: omezený pohyb kolem domu a zastavení výroby

Koronavirus

Právě omezení pohybu kolem bydliště zmiňoval i epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten navrhoval, aby vláda zakázala lidem pohybovat se dále než 15 kilometrů od bydliště. Tím by se podle něj předešlo aktuální situaci na horách, kde lidé nedodržují protiepidemická opatření.

Prymula: Zákaz vzdálit se více než 15 kilometrů od domova by předešel situaci na horách

Domácí

Spolu s tím by mohla vláda také zpřísnit například i zákaz nočního vycházení, který nyní platí od 21. hodiny.

Ve školách se nezpřísní 

Utáhnout kohoutky může vláda ještě v oblasti školství. Do tříd chodí totiž stále žáci prvních a druhý tříd základních škol. Otevřené jsou i mateřské a speciální školy. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) by ale měly školy od příštího týdne fungovat ve stejném režimu jako nyní.

Do škol se 1. února další žáci nevrátí

Koronavirus

„Školství nemůže nést veškeré náklady brždění pandemie covidu-19. Prostor pro další uzavření škol nevidím,“ řekl rázně ve čtvrtek.

Ke zpřísnění pak podle premiéra Andreje Babiše (ANO) musí dojít i kvůli tomu, že opatření zavedená 27. prosince zřejmě nejsou dostatečná. Podle něj totiž neklesají počty hospitalizovaných, vysoké jsou i denní nárůsty.

Epidemie stagnuje, poklesy se zastavily. Situace je vážnější, tvrdí Hamáček

Koronavirus

Aktuálně přitom platí v Česku již měsíc nejhorší pátý stupeň v rámci protiepidemického systému PES. Uzavřená je většina obchodů a služeb, otevřené nejsou ani restaurace. Platí také zákaz nočního vycházení po 21. hodině i zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám