Hlavní obsah

Izrael se izoluje. Čelí páté vlně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael se v pondělí kvůli obavám ze šíření supernakažlivé koronavirové varianty omikron rozhodl zakázat cesty do dalších deseti zemí včetně USA, Kanady, Německa či Maďarska. Premiér Naftali Bennett otevřeně hovoří o nástupu páté vlny covidu.

Foto: Handout, Reuters

Izraelský premiér Naftali Bennett s poradci po cvičení, které mělo simulovat propuknutí nové smrtící varianty koronaviru.

Článek

Podle listu The Jerusalem Post má začít opatření platit od pondělní půlnoci. Na „červený seznam“ přitom bylo v posledních dnech zařazeno pět desítek zemí, a to především afrických. Z evropských států se tam již dříve ocitla například Británie, Dánsko či Francie. Do zemí ze seznamu je vstup možný jen se speciálním povolením vládního výboru. Po lidech, kteří z těchto destinací přicestují, je vyžadována sedmidenní karanténa – ať už jsou očkovaní, či ne.

Británie hlásí rekordní počet nových případů nákazy koronavirem

Zahraniční

Premiér Bennett v neděli varoval, že v Izraeli začíná pátá vlna koronaviru. „Myslím, že za dva tři týdny, možná dříve, budeme svědky skokového růstu případů a pak už nebude žádných pochyb,“ řekl.

Apeloval na obyvatele Izraele, aby nechali očkovat sebe i své děti a aby ti, kdo mohou, pracovali z domova.

Ze statistiky
V Izraeli v neděli, která je v zemi pracovním dnem, odhalili 1004 nové případy koronaviru, dvakrát více než před týdnem. Je to zároveň nejvyšší číslo od října.
Reprodukční číslo ve stejný den vystoupalo na 1,22, což je nejvíc od srpna.

„Neponechávejte své děti napospas omikronu. Každá hodina čekání je promarněná hodina. Děti budou plně chráněné čtyři až pět týdnů po první dávce. Když budete čekat, až nás vlna zasáhne, bude pozdě,“ naléhal.

Izraelský kardiolog mohl nevědomky šířit omikron

Koronavirus

Podpořil jej také Ran Balicer, šéf expertního panelu ke covidu-19. Zdůraznil, že důsledné trasování kontaktů nakažených a všechna další opatření mají za cíl získat čas, aby se zvýšila proočkovanost u dětí a přibylo lidí se třetí dávkou vakcíny. Ta u omikronu podle studie britských vědců poskytuje 55 až 80procentní ochranu proti těžkému covidu.

V Izraeli bylo v neděli potvrzeno dalších 40 případů omikronu, celkem jich tak bylo v zemi 175 a prověřovalo se 380 podezření. Podle ministerstva zdravotnictví 113 případů omikronu bylo mezi lidmi, kteří se vrátili z cest, přičemž 122 z nakažených novou variantou bylo očkováno dvěma či třemi dávkami nebo se zotavilo z covidu způsobeného jinou variantou.

Vstup zakázán. Izrael zavírá cizincům své hranice

Blízký a Střední východ

Nová varianta udeřila v Knesetu

Omikron udeřil také na poslance. Podle listu The Times of Israel muselo o víkendu po kontaktu s nakaženým novou variantou do karantény devět poslanců. V pátek přitom „spadl“ do izolace ze stejného důvodu expremiér a vůdce opozice Benjamin Netanjahu a asi 130 dalších lidí z Knesetu (parlamentu). Nákaza se totiž prokázala u čtyř poslanců a Netanjahuova osobního trenéra.

V karanténě je podle serveru Walla také ministr obrany Benny Ganc a 21 členů parlamentní ochranky. Podle nových předpisů se lidé, kteří přišli přímo do kontaktu s nosičem omikronu, musejí tři dny izolovat, i když jsou plně očkovaní. Poslanci v karanténě mohou nadále navštěvovat plenární zasedání Knesetu, dění sledují zpoza skleněné stěny na návštěvnické galerii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám