Hlavní obsah

Izraelský kardiolog mohl nevědomky šířit omikron

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Izraeli se potvrdily další případy nákazy variantou koronaviru omikron. Jedním z nich je podle listu The Jerusalem Post kardiolog (45), který se před několika dny vrátil z konference v Londýně. Od něj se podle vedení telavivské kliniky Šeba zřejmě nakazil jeho kolega, rovněž kardiolog, kterému je přes sedmdesát.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

První z lékařů se před odletem z Londýna podrobil PCR testu, který vyšel negativní. Po několika dnech po návratu ale pocítil obtíže, a proto se vydal na další test. Ten už vyšel pozitivní a po sekvenaci vyšlo najevo, že nemoc způsobila nová varianta koronaviru omikron.

U omikronu je třikrát vyšší riziko reinfekce, obávají se v JAR

Svět

Oba lékaři byli plně očkovaní a dostali i třetí, posilující dávku Pfizer/BioNTech. Covid-19 má u nich jen mírné symptomy.

Izraelským úřadům ale dělá vrásky to, že první z kardiologů před pozitivním testem a nástupem do izolace, tedy v době, kdy o nákaze nevěděl, provedl několik katetrizací a zúčastnil se nejméně dvou dalších velkých akcí s přednáškami. Kvůli tomu jsou prověřovány stovky lidí.

Znepokojivá rychlost

Varianta omikron se potvrdila v Izraeli už dříve u dalších dvou lidí, přičemž jeden z nich je turista, který přicestoval z Malawi a je naočkovaný vakcínou AstraZeneca. Země reagovala uzávěrou hranic na přinejmenším 14 dní.

Funguje vakcína od Pfizeru na omikron? Izrael je opatrně optimistický

Blízký a Střední východ

Omikron podle Sharon Alroyové Preisové z izraelského ministerstva zdravotnictví znepokojuje experty zatím především rychlostí, s jakou se šíří. V Jihoafrické republice, kde byla tato varianta koronaviru zaznamenána poprvé, se minulý týden zvýšil počet denních přírůstků z 300 na tisíc. Na přelomu týdnů tamní zdravotníci zaznamenávali kolem 3500 nově nakažených denně a ve středu ohlásili na 8500 případů za 24 hodin, přičemž za další den se dá očekávat až deset tisíc případů.

Spirála se roztáčí
Omikron tvořil v listopadu v Jihoafrické republice (JAR) 74 procent sekvenovaných vzorků.
Ten první, v němž byl nalezen, byl odebrán 8. listopadu.
JAR na novou variantu upozornila 25. listopadu.
Od té doby omikron ohlásily bezmála tři desítky zemí včetně České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám