Hlavní obsah

Itálii se ulevilo, Španělsko povoluje šrouby

Novinky, DPA, ČTK, doh, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S opatrným optimismem už vyhlížejí nadcházející dny v Itálii, která patří se Španělskem k nejpostiženějším zemím v Evropě. Postupně se v nich uvolňují tvrdá opatření, zmírňují se i v Rakousku, Dánsku a Finsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Evropě se postupně začínají otevírat další obchodyVideo: Reuters/AP

 
Článek

V Itálii klesá počet nových případů od 11. dubna a v úterý se snížil denní nárůst na 2972, zatímco v sobotu to bylo ještě 4694.

V Itálii se také v neděli už devátý den za sebou snižoval počet nemocných na jednotkách intenzivní péče – naposledy na 3343 ze sobotních 3381 pacientů. Povzbudivý trend pokračoval také v pondělí. Celkový počet obětí nicméně překročil dvacet tisíc, když zemřelo 20 465 lidí.

Zlepšení ale nepostupuje tak rychle, jak mnozí Italové po měsíci v karanténě doufali. V pátek proto italský premiér Giuseppe Conte rozhodl, že omezení pohybu v zemi bude prodlouženo do 3. května.

V zemi se už začaly otevírat některé obchody, jako dětské oděvy, papírnictví a knihkupectví, ale ne v nejpostiženějších oblastech na severu země, jimž vévodí Lombardie.

V Rakousku se ve středu otevřely hobby markety, zahradnictví a malé obchody, v Helsinkách se začaly odstraňovat bariéry na silnicích a také Dánsko plánuje urychlit odstraňování restrikcí. Už ve středu tam otevřely školní třídy na prvním stupni.

Covid-19 je větší zabiják než prasečí chřipka, opatrně s uvolňováním, varuje WHO

Koronavirus

Uvolnění ve Španělsku

Denní počty nových obětí i nakažených klesly ve Španělsku od 8. dubna natolik, že Madrid už zrušil část omezení. Platí to nadále, i když 14. dubna zase případů přibylo, nových bylo nahlášeno 3961, přitom o den dříve to bylo 3268. Do práce nicméně po dvou týdnech mohly i statisíce Španělů, kteří nepracují v nezbytně nutných provozech.

Trump si přisvojuje právo rozhodnout o uvolnění restrikcí

Amerika

Tzv. zimní spánek v pondělí ve Španělsku skončil kupříkladu v Madridu, kde policisté na stanicích metra rozdávali od šesté hodiny ranní celkem 1,4 milionu roušek. Podle odhadů médií cestovalo v hlavním městě zhruba 300 tisíc lidí.

K vítězství a k návratu k normálnímu životu je stále ještě daleko.
Pedro Sánchez, španělský premiér

Změna se týká hlavně pracovníků v průmyslu, většina obchodů i restaurace či školy nadále zůstávají zavřené. „Nikdo neví, zda by prodloužení odstávky provozů, které nejsou nezbytné, o pět dní pomohlo ke zmírnění nákazy, či zda by to mělo jen další ekonomický dopad,“ citoval list El País epidemiologa Toniho Trillu z výboru expertů, poradce vlády.

Podle něj se od vyhlášení nouzového stavu ve Španělsku v polovině března, odkdy lidé mohou pouze na nejnutnější nákup či do práce a k lékaři, snížil pohyb v ulicích o 70 procent. Od zastavení nikoli nezbytně nutných provozů jen o dalších deset procent.

„K vítězství a k návratu k normálnímu životu je stále daleko. Chci se vyjádřit velmi jasně: nejsme ani na začátku druhé fáze. První výraznější uvolnění přijdou nejdříve za dva týdny. Ale i ta budou postupná a opatrná,“ mírnil přílišné naděje premiér Pedro Sánchez.

Souběžně s uvolněním vláda vydala řadu doporučení a na stanicích metra a autobusů rozdá na deset milionů roušek. Jejich nošení ale povinné není.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Francie prodloužila omezení do 11. května 

Francie omezí volný pohyb až do 11. května. Oznámil to prezident Emmanuel Macron s tím, že toto datum bude konečné jen v případě, že se lidé budou chovat odpovědně. Epidemie podle Macrona začíná zpomalovat, vyjádřil proto naději, že 11. květen bude „začátkem nové etapy“.

Francie registrovala více než 143 000 tisíc infikovaných, z nichž přes 15 tisíc zemřelo. Přísná karanténní omezení platí ve Francii od 17. března a jejich platnost byla už podruhé prodloužena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám