Hlavní obsah

Itálie má zřejmě obětí koronaviru mnohem víc, netestuje všechny mrtvé

Oficiální počet obětí koronaviru je pravděpodobně výrazně vyšší, než aktuálních 13 915, tvrdí list Wall Street Journal. Naznačují to celkové počty zemřelých, které jsou po odečtení prokázaných obětí koronaviru značně nadprůměrné.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Řady rakví na podlaze kostela ve městě Seriate u Bergama čekají na odvoz do krematoria.

Článek

List Wall Street Journal se odkazuje na čísla dodaná lékaři a úředníky. Ti mrtví, kteří nezemřou v nemocnici, často nejsou testováni na koronavirus. „Lidé zemřeli a nebyli otestováni, protože čas i zdroje jsou omezené,” cituje list Eugenia Fossatiho, místostarostu města Coccaglio v Lombardii.

V jeho obci, která má 8700 obyvatel, zemřelo loni 85 lidí, letos jen v březnu to bylo 56. Pouze 12 z nich je vedeno jako oficiální úmrtí na koronavirus.

V nedalekém domově sociálních služeb zemřelo podle Fossatiho v březnu 24 lidí, celá třetina jeho klientů, nikdo prý nebyl na koronavirus testován. V dalším blízkém městě Lodi zemřelo v jednom domově seniorů 38 lidí, ani tito mrtví nebyli testováni na koronavirus.

Primář z Bergama: Kdo není nemocný nebo nezemřel, je nakažený

Koronavirus

Že na Covid-19 umírá více lidí, než úřady uvádějí, lze podle listu vypozorovat ze statistik úmrtí loni a letos.

V Bergamu loni v březnu zemřelo 125 lidí, kdežto letos v březnu to bylo 553. Jen 201 z nich však je oficiálně spojeno s koronavirem. V celé provincii Bergama, která zahrnuje 1,1 milionu lidí, zemřelo v březnu oficiálně na koronavirus 2060 lidí, statisticky ale zemřelo v březnu v provincii o 4500 lidí více než loni v tomto měsíci.

Jak to je s čínskými čísly o koronaviru? Tajná zpráva vyvolala napětí

Koronavirus

Podle lékařky Eleonory Colombiové z Brescie není běžné, že by lidé, kteří zemřou mimo nemocnice, byli testováni na koronavirus. „Běžně tolik lidí najednou neumírá,” citoval ji list s tím, že řada seniorů a lidí s onkologickým onemocněním umírá doma, protože pokud je někomu 94 let, sanitky se kvůli dlouhým pořadníkům nemusí dočkat.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Zaměstnanci domova pro seniory v Albinu u Bergama reagují na pomoc zdravotníků z Ruska.

Podobná situace je podle expertů s nakaženými. Oficiální počet je v tento moment 115 242 lidí, ovšem Itálie, stejně jako řada dalších států, testuje jen lidi s příznaky nemoci. Skutečný počet nakažených může podle odhadů být kdekoliv mezi stovkami tisíc a šesti miliony lidí.

Není ale všechno jen černé na Apeninském poloostrově.  Šéf ochrany obyvatel Angelo Borrelli ve středu uvedl, že za posledních 24 hodin se vyléčilo 1520 lidí a že to je nejvyšší číslo za takový časový úsek od začátku pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám