Hlavní obsah

Hamáček s Vojtěchem si na twitteru vyjasňovali, kdo zajistil respirátory domovům pro seniory

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se na twitteru pustil do polemiky s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) o to, kdo měl zajistit a nakonec zajistil ochranné pomůcky pro personál a klienty domovů pro seniory, aby se v nich minimalizovalo riziko šíření koronaviru.

Foto: Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Polemiku odstartoval v sobotu odpoledne šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMOKS) Josef Středula, který upozornil, že nedostatek ochranných pomůcek může být velký problém.

Hamáček konstatoval, že jeho resort rozvezl během dne půl milionu respirátorů a tři miliony roušek. Následně vyvstala otázka, kdo měl roušky a respirátory zajistit, do níž se zapojil i ministr zdravotnictví.

Stát vyčlení lůžka pro seniory, otevře zařízení v Těchoníně

Koronavirus

„Nechci vést zbytečnou polemiku, ale toto má skutečně na základě rozhodnutí vlády zajistit ministerstvo vnitra. Ale jsme partneři, takže jim rádi pomůžeme, což se teď stalo,” uvedl Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví totiž podle svých slov „vypomohlo” ministerstvu vnitra a uvolnilo 200 tisíc respirátorů, které následně resort vnitra začal distribuovat v rámci sociálních služeb.

„Pane ministře, nebudu se s Vámi hádat na twitteru, řekneme si to v pondělí na vládě...” odtušil Hamáček, na což vládní kolega zareagoval odkazem na tiskovou konferenci vlády z 19. března, na níž zaznělo, že „(ministerstvo) zdravotnictví bude dodávat hlavně páteřním nemocnicím, záchrankám a krajským hygienickým stanicím a ministerstvo vnitra bude realizovat distribuci ochranných prostředků státním i nestátním subjektům zejména prostřednictvím krajských samospráv”.

Budete mít seniory na svědomí, vzkázala Vojtěchovi a Maláčové ředitelka jednoho z domovů

Koronavirus

Hamáčkova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „ Ok, tak fajn, ono to možná ukáže tu absurditu 'dvojí' distribuce. Kdybych nemusel pustit na palubu čtvrtečního China Eastern 2 miliony 'vašich' respirátorů, mohl jsem přivézt 2 miliony 'svých', ty už mohly být na krajích a nemusel jste mi 200 tisíc 'půjčovat',” uzavřel ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám