Hlavní obsah

Hamáček: Policie by měla kontrolovat, jestli lidé dodržují karanténu

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Policisté by měli nově kontrolovat, jestli lidé dodržují nařízenou karanténu kvůli koronaviru. Při příchodu na jednání vlády to novinářům v rozhovoru řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vysvětlil také, proč by vláda měla vyhlásit nouzový stav a kontrolovat některé hraniční přechody.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Pane ministře, proč je potřeba vyhlásit nouzový stav?

Vláda potřebuje reagovat na tu aktuální situaci. Nouzový stav umožňuje vládě tu situaci mnohem efektivněji řídit. Je možné ukládat celou řadu opatření. Jsme v krizové situaci, tak bychom měli pokračovat podle krizového zákona.

V Česku je 116 nakažených koronavirem

Koronavirus

Která další konkrétní opatření by měla vláda přijmout?

Avizoval jsem, že v rámci své kompetence rozhodnu o zavedení hraničních kontrol. To znamená, že na hranicích s Německem a Rakouskem nebude možné překračovat hranici mimo stanovené hraniční přechody. Těch je zatím 11, ostatní přechody budou od páteční půlnoci uzavřeny. Budou pokračovat kontroly pro cestující ze zahraničí. Policie zahájí kontroly v tom směru, jestli dodržují karanténu, případně budeme pokládat nějaké sankce.

Vybraná část krizového zákona:
Ministerstvo vnitra za účelem koordinace výkonu státní správy v oblasti krizového řízení sjednocuje postupy v oblasti krizového řízení, navrhuje průřezová kritéria, zpracovává seznam, který je podkladem pro určení prvků kritické infrastruktury a prvků evropské kritické infrastruktury, plní úkoly v oblasti kritické infrastruktury vyplývající z členství České republiky v Evropské unii, zabezpečuje mezinárodní výměnu informací v této oblasti, plní funkci kontaktního místa České republiky v rámci evropské kritické infrastruktury a podává Evropské komisi zprávy o plnění úkolů vyplývajících z právních předpisů Evropské unie v této oblasti, odpovídá za přípravu a řešení krizových situací souvisejících s vnitřní bezpečností a veřejným pořádkem a přitom určuje a kontroluje postupy Policie České republiky.

Co se týká uzavírání restaurací nebo omezení veřejné dopravy – to by se podle vás mělo zavést?

Určitě bude potřeba zavést další opatření, o konkrétních krocích budeme jednat na vládě. Podle mého názoru už to musí být v režimu krizového zákona.

EU jako celek mohla udělat více

Nouzový stav jste navrhoval už minulý týden, ale vláda s tím nesouhlasila. Dnes ministry a premiéra přesvědčíte?

To je otázka na jednání vlády. Ale jsem přesvědčen, že dále nemůžeme pokračovat mimo režim krizového řízení.

Některé země včetně USA zakazují vstup Evropanům. Co to svědčí o EU? Neudělala dost?

EU jako celek mohla udělat více. Hlavní problém je v Itálii. ČR má výhodu, že nástup koronaviru je oproti Itálii zpožděn, takže musíme udělat všechno pro to, abychom některé kroky neopakovali.

Nikdo nechystá karanténu Prahy a nikdo nechystá uzavření obchodů

Je možné, že by vláda úplně uzavřela hranice České republiky?

Úplné uzavření hranic by teď znamenalo, že bychom měli problém s návratem našich občanů. To nikdo nechce. Můžeme se bavit o režimu pro cizince. Pokud zavedeme hraniční kontroly a bude možné překračovat hranice jen na některých přechodech, tak to je krok dostatečný. Pravděpodobně to bude znamenat omezení vlakové a autobusové dopravy přes hranice.

Premiér Andrej Babiš (ANO) napsal na sociální síti, že kolují fámy, že by Praha měla být v karanténě, nebo že by se zavíraly obchody. Můžete tato opatření také dementovat?

Ano, můžu to kategoricky vyloučit. Nikdo nechystá karanténu Prahy a nikdo nechystá uzavření obchodů. Pokud se podíváte na opatření v Itálii, tak i u těch drastických opatření jasně padlo, že obchody budou otevřeny. Vždy musíme zajistit zásobování obyvatel, nikdo nepřemýšlí o tom, že by se zavíraly obchody.

Reklama

Výběr článků

Načítám